Kremlinul a confirmat vizita lui Kim Jong-un în Rusia. Liderul nord-coreean va sosi cu trenul și va purta discuții cu Putin

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un și cel rus, Vladimir Putin, la Vladivostok, 25 aprilie 2019

Liderul nord-coreean Kim Jong-un va vizita Rusia, în zilele următoare, la invitația președintelui Vladimir Putin, a anunțat luni Kremlinul. Agenția oficială RIA Novosti relatează, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, că „în cadrul vizitei lui Kim Jong-un sunt preconizate negocieri la nivel de delegații și, în caz de necesitate, o întâlnire cu Putin, față în față”.

Cu câteva ore înainte de publicarea declarației oficiale a Kremlinului, canalul de televiziune sud-coreean YTN a relatat, citând surse guvernamentale, că Kim Jong-un a plecat din Phenian spre Rusia cu trenul său blindat. Se presupune că liderul Coreii de Nord s-a îndreptat spre Vladivostok, unde se desfășoară Forumul Economic Estic. Kim Jong-un ar intenționa să se întâlnească cu Vladimir Putin pe 13 septembrie, a relatat YTN. Nici Kremlinul, nici Phenianul nu a precizat când va avea loc întâlnirea dintre Kim şi Putin.

### Vezi și... ### Kim Jong Un planifică o vizită la Putin pentru a discuta despre livrări de armament și cooperare militară (NYT)

Despre vizita lui Kim la Vladivostok a scris pentru prima dată The New York Times, citând oficiali americani anonimi. Potrivit acestora, liderul nord-coreean se va întâlni cu Putin pentru a discuta despre furnizarea de proiectile de artilerie și rachete antitanc din Coreea de Nord către Rusia, în timp ce Phenianul și-ar dori ca Moscova să-i furnizeze tehnologie avansată pentru sateliți și submarine nucleare. Kim ar dori, de asemenea, ajutor alimentar, potrivit oficialilor americani.

Despre discuțiile secrete între Phenian și Moscova a anunțat anterior și Casa Albă. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat, pe 30 august, că Putin și Kim Jong-un au făcut un schimb de scrisori și că discuțiile privind livrările de arme „progresează în mod activ”. Kirby a mai spus că, în 2022, Coreea de Nord a livrat Rusiei rachete de infanterie și că, de atunci, Moscova a căutat să achiziționeze muniții suplimentare. Negocierile s-au intensificat după ce ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a făcut o vizită la Phenian, la finele lunii iulie, potrivit oficialului de la Casa Albă.