Linkuri accesibilitate

Kim Jong Un planifică o vizită la Putin pentru a discuta despre livrări de armament și cooperare militară (NYT)


Președintele nord-coreean Kim Jong Un și ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu la o expoziție de arme, Phenian, Coreea de Nord, 27 iulie 2023.
Președintele nord-coreean Kim Jong Un și ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu la o expoziție de arme, Phenian, Coreea de Nord, 27 iulie 2023.

Kim Jong Un, liderul Coreei de Nord, plănuiește să călătorească în Rusia luna aceasta pentru discuții cu președintele Vladimir Putin privind posibile livrări de arme către Moscova dar și alte aspecte ale cooperării militare dintre cele două țări.

Cotidianul NYT a fost primul care a relatat despre posibila vizită, citând surse oficiale americane și aliate.

Potrivit acestor surse, Kim Jong Un - care evită aproape orice călătorii peste hotare- ar intenționa să meargă probabil cu trenul blindat, de la Phenian, capitala Coreei de Nord, la Vladivostok, pe coasta rusă a Pacificului. Se pare că vizita ar putea avea loc între 10 și 13 septembrie.

John Everard, fostul ambasador britanic la Phenian între 2006 și 2008, a speculat însă, într-un interviu pentru BBC, că toate planurile s-a putea anula, după ce vizita a fost făcută publică.

„Kim Jong Un este complet paranoic când vine vorba de securitatea sa personală. Face tot posibilul pentru a-și păstra mișcările secrete și dacă se știe că intenționează să meargă la Vladivostok pentru a se întâlni cu președintele Putin, probabil că va anula totul", a spus el.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus marți că nu poate confirma informațiile despre vizita lui Kim.

Avertismentele americane

Posibila întâlnire vine după ce Casa Albă a declarat pe 30 august că deține noi informații care arată că cele două țări fac „progrese rapide” în negocierile militare.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, a declarat că ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a încercat să „convingă Phenianul să vândă Rusiei muniţie de artilerie”, cu ocazia unei recente vizite în Coreea de Nord.

Cu acea ocazie i-au fost prezentate și o serie de noi arme nord-coreene, inclusiv racheta balistică intercontinentală Hwasong, interzisă de Națiunile Unite. Șoigu, remarcă BBC, a fost primul demnitar străin primit de Kim de la pandemia de Covid dar și primul ministru rus al Apărării care a vizitat Coreea de Nord de la destrămarea URSS în 1991.

La Washington, Kirby, invocând informații desecretizate, a mai spus că Putin și Kim au făcut un schimb de scrisori în care discutau despre un posibil acord privind livrări de arme, dar a refuzat să comenteze starea legăturilor personale dintre cei doi lideri, ambii considerați adversari ai Statelor Unite.

Putin și Kim s-au întâlnit ultima dată în 2019, la Vladivostok, la scurt timp după ce Kim se întâlnise în Vietnam cu președintele de atunci al Statelor Unite, Donald Trump. Discuțiile din Vietnam nu au adus nici un progres în eforturile de de-nuclearizare a Coreii de Nord.

Pe 4 septembrie, purtătoare de cuvânt a Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson, declara la Casa Albă: „(...) ştim că Kim Jong Un doreşte ca aceste negocieri [privind livrările de arme] să continue, în special cu un dialog diplomatic la cel mai înalt nivel, în Rusia".

Și a avertizat din nou Coreea de Nord să nu furnizeze Rusiei arme, care ar putea fi folosite în războiul din Ucraina.

Ce vrea, ce poate obține Coreea de Nord

Atât Statele Unite cât și Coreea de Sud sunt îngrijorate mai ales de ce ar putea obține Coreea de Nord în schimbul munițiilor pe care le-ar furniza Rusiei, mai ales dacă cele două țări își vor întări cooperarea militară în Asia, relatează BBC.

Luni, serviciul de informații din Coreea de Sud a spus că Serghei Șoigu ar fi sugerat că Rusia, China și Coreea de Nord ar putea organiza manevre navale comune, similare cu cele efectuate de Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia.

O altă temere este că la rândul ei Rusia se va angaja să furnizeze arme Coreei de Nord, în viitor, dacă aceasta va avea nevoie.

Cea mai îngrijorătoare perspectivă este ca liderul de la Phenian să-i ceară lui Putin tehnologie și consultanță tehnică avansată, care să-l ajute să-și dezvolte programul nuclear militar.

S-ar putea însă ca un acord de cooperare între cele două țări să fie mai mult pragmatic, decât strategic, remarcă BBC. Rusia ar putea să obțină arme, în primul rând muniții, în timp ce Coreea de Nord, înfometată și aproape falimentată, ar putea să obțină bani și alimente.

Phenianul și Moscova au negat în trecut speculațiile că Rusia ar primi arme din Coreea de Nord pentru războiul pe care îl duce în Ucraina.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG