Linkuri accesibilitate

Ministrul rus al Apărării, primit cu brațele deschise în Coreea de Nord


Serghei Șoigu pe Aeroportul Internațional din Phenian
Serghei Șoigu pe Aeroportul Internațional din Phenian

Coreea de Nord a întins covorul roșu pentru ministrul rus al Apărării, a anunțat miercuri presa de stat.

Delegațiile de la Moscova și Beijing urmează să participe la evenimentele prilejiuite de aniversarea Războiului coreean, primii vizitatori străini oficiali ai țării de la închiderea frontierei în perioada pandemiei.

Phenianul va sărbători joi cea de-a 70-a aniversare de la semnarea armistițiului din 27 iulie 1953 din Războiul coreean, document care a pus capăt ostilităților deschiseAcea zi este celebrată ca Ziua Victoriei în Coreea de Nord.

Imnul național al Rusiei a răsunat peste întregul aeroport internațional Phenian, „învăluit într-o atmosferă caldă, de bun venit” pentru a-l întâmpina pe Serghei Șoigu venit de la Moscova și delegația sa marți seară, a declarat Agenția Centrală de Știri din Coreea.

„Drapelele Republicii Populare Democrate Coreene și ale Federației Ruse fluturau pe catargele din aeroport, iar gărzile de onoare ale Armatei Populare Coreene (KPA) s-au aliniat în fața terminalului”, a spus KCNA.

Șoigu a fost întâmpinat de ministrul nord-coreean al apărării, Kang Sun Nam, iar în fotografiile publicate de ziarul oficial Rodong Sinmun se văd sute de soldați în uniformă KPA aliniați pe aeroport, ținând pancarte de bun-venit.

Nord-coreenii și-au exprimat „sprijinul deplin” pentru armata și poporul rus, „care se luptă să apere drepturile suverane și dezvoltarea și interesele țării lor”, a adăugat KCNA.

Rusia, un aliat istoric al Coreei de Nord, este una dintre puținele națiuni cu care Phenianul întreține relații de prietenie.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a susținut ferm invazia Ucrainei de către Moscova, inclusiv, spune Washington, furnizarea de obuze și rachete.

Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul, afirmă că este puțin probabil ca vizita să aibă ca rezultat tranzacții cu arme sau progrese diplomatice, numind-o „o demonstrație simbolică de solidaritate cu ocazia unei aniversări de război”.

Faptul că ministrul rus al apărării a zburat la Phenian în timp ce țara sa este în război este „foarte semnificativ”, afirmă Park Won-gon, un alt profesor la Universitatea Ewha. „Chiar dacă sistemul de carantină de urgență rămâne în vigoare, este posibil ca Kim Jong Un să fi simțit nevoia să le demonstreze ceva oamenilor săi cu ocazia sărbătoririi Zilei Victoriei”, a declarat Park pentru AFP.

Iar pentru cetățenii chinezi și ruși, vizita și imaginea lui Șoigu alături de demnitarii nord-coreeni ar putea transmite un „puternic mesaj de unitate” în fața Statelor Unite, a adăugat el.

Schimbare în politica de frontieră?

Imaginile din satelit indică că Coreea de Nord s-a pregătit pentru genul de paradă militară de mari proporții cu care sărbătorește, de obicei, astfel de aniversări.

Agenția de presă Yonhap din Coreea de Sud relatează că s-au făcut pregătiri pentru paradă la miezul nopții în Piața Kim Il Sung din Phenian în ultimele zile, citând mai multe surse guvernamentale nenumite.

Includerea oaspeților străini la sărbătorile din acest an este o premieră post-pandemie și sugerează o nouă flexibilitate în aplicarea controalelor la frontieră.

Și China a spus că va trimite o delegație condusă de membrul Biroului Politic Li Hongzhong, care urma să sosească la Phenian miercuri mai târziu, sugerând că nu vor fi obligați să treacă într-o carantină extinsă înainte de evenimentul aniversar de joi.

Coreea de Nord se află sub o blocadă rigidă autoimpusă de la începutul anului 2020 pentru a se proteja de Covid-19, împiedicând chiar și propriii cetățeni să intre în țară.

Phenianul a reluat unele schimburi comerciale cu China abia anul trecut și a permis noului reprezentant de la Beijing, Wang Yajun, să-și preia funcția în acest an. El este primul diplomat cunoscut care a trecut în Coreea de Nord de la închiderea frontierei din ianuarie 2020.

Se știe că ambasadorul Rusiei la Phenian, Alexander Mațegora, a rămas în capitala nord-coreeană pe tot parcursul pandemiei, chiar dacă efectivul personalului de la ambasadă a scăzut și alte misiuni străine și-au închis porțile.

XS
SM
MD
LG