Linkuri accesibilitate

SUA sunt îngrijorate că Rusia ar putea negocia în secret cu Coreea de Nord pentru sprijin militar


Liderul nord-coreean Kim Jong Un îl întâlnește pe ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, 26 iulie 2023
Liderul nord-coreean Kim Jong Un îl întâlnește pe ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, 26 iulie 2023

Administrația Biden a declarat că deține informații noi care demonstrează că negocierile privind armele dintre Rusia și Coreea de Nord „avansează activ”.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională al Casei Albe, a avertizat Phenianul să nu furnizeze sprijin militar Rusiei pentru războiul său din Ucraina, afirmând că acest lucru „ar încălca direct mai multe rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU”.

SUA sunt îngrijorate că Rusia ar putea negocia în secret cu Coreea de Nord pentru sprijin militar
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:35 0:00
Link direct

Statele Unite au impus sancțiuni persoanelor și entităților pe care le acuză că au facilitat transferurile de arme din Republica Populară Democratică Coreeană, către grupul Wagner, armata de mercenari care luptă pentru Rusia.

Casa Albă a declarat că nu a observat încă un transfer direct către forte armate ruse. „De numeroase ori, Coreea de Nord a declarat public că nu va vinde arme Rusiei, dar suntem în continuare îngrijorați că ea continuă să ia în considerare furnizarea de sprijin militar forțelor militare ale Rusiei în Ucraina", a spus Kirby într-o conferință de presă.

Rusia încearcă să obțină muniție pentru artilerie și materii prime pentru propriile sale capacități de construire a armamentului, în efortul de a submina sancțiunile americane și internaționale menite să reducă capacitatea industriei militare a Rusiei. „Continuăm să monitorizăm cu atenție această situație și îndemnăm Phenianul să înceteze negocierile privind armele cu Rusia și să respecte angajamentele publice pe care le-a făcut de a nu furniza sau vinde arme Rusiei", a afirmat Kirby.

El a spus că nu poate intra în detalii cu privire la modul în care Statele Unite obțin aceste informații, dar a menționat că negocierile „secrete” privind armele se bazează pe recentele manifestări publice de sprijin între Rusia și Coreea de Nord. Aceasta include schimbul de scrisori dintre președintele rus Vladimir Putin și liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, în aprilie, în care cei doi și-au promis să aprofundeze cooperarea bilaterală dintre cele două țări.

În iulie, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a călătorit la Fenian pentru a marca aniversarea de 70 de ani a acordului de armistițiu cu Coreea de Sud. Kirby a spus că vizita lui Șoigu a contribuit la pregătirea unei viitoare vizite a unor oficialități ruse la Phenian pentru a discuta despre posibile acorduri privind armele și că "discuțiile la nivel înalt ar putea continua în lunile următoare".

XS
SM
MD
LG