Kremlinul spune că nu există premise încă pentru o întâlnire între Trump și Putin

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov

Kremlinul spune că nu există deocamdată premise pentru organizarea unei întâlniri între președintele american ales Donald Trump și președintele rus Vladimir Putin, pe fondul discuțiilor din ce în ce mai intense despre găsirea unei soluții de pace pentru războiul din Ucraina.

Trump a declarat la o convenție a conservatorilor pe 22 decembrie că Putin i-ar fi spus că „vrea să se întâlnească” cu el cât mai curând posibil.

În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru agenția rusă de stat TASS, la 23 decembrie, că „deocamdată, nu au existat imbolduri reale” pentru o întâlnire cu Trump înainte de inaugurarea sa în ianuarie.

Luptele din Ucraina s-au intensificat în ultimele săptămâni, Moscova lansând valuri de drone și rachete asupra teritoriului ucrainean, care au vizat în principal infrastructura civilă și energetică.

La rândul său, Kievul a atacat ținte petroliere și energetice în interiorul Rusiei, iar în weekend a lovit clădiri înalte din Kazan, capitala republicii Tatarstan, bogată în petrol și unde se află un centru industrial important de producere a armamentului rusesc.

Săptămâna trecută, Putin a sugerat perspectiva unor concesii din partea Rusiei, afirmând de mai multe ori, la conferința sa de presă anuală, că Rusia este pregătită pentru un compromis. Însă, el a asociat numeroase condiții acestei idei, spunând că obiectivul Moscovei de a supune Ucraina și de a obține garanții majore de securitate din partea NATO și a Occidentului rămâne în vigoare, și afirmând că nu îl consideră pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski un lider legitim.

Trump a declarat că va acționa pentru a pune capăt rapid războiului și, în timpul discursului său la convenția Turning Point's America Fest din 22 decembrie, a spus: „Trebuie să punem capăt acelui război. Acest război este oribil, oribil”.

La începutul lunii decembrie, Trump, în timpul unei întâlniri cu președinții ucrainean și francez la Paris, a vorbit despre necesitatea unei încetări imediate a focului și a începerii negocierilor pentru a pune capăt războiului. La rândul său, Volodimir Zelenski a insistat asupra garanțiilor de securitate pentru Ucraina. Potrivit liderului ucrainean, intenția de a pune capăt războiului cât mai curând posibil ar putea duce la situația în care conflictul se va încheia mai degrabă în condițiile impuse de Moscova.

Reuters a relatat că Trump „încă se gândește la toate detaliile”. În interviurile oferite mai multor instituții media globale, președintele ales al SUA a declarat în mod repetat că încetarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei este prioritatea sa principală, dar nu a dezvăluit planuri specifice.

Analiștii spun că, în spatele ușilor închise de la Moscova, Kiev, Bruxelles, Washington și alte capitale, diplomați, lideri politici și comandanți militari se pregătesc pentru ceea ce va fi, probabil, o presiune puternică pentru găsirea unei soluții la cel mai mare război terestru din Europa de la al Doilea Război Mondial.

În sălile de negocieri occidentale, sentimentul s-a schimbat decisiv în favoarea eforturilor de soluționare a unui conflict care a ucis sau rănit peste 1 milion de oameni de ambele părți în decurs de 34 de luni.

Într-o rară întâlnire cu un lider din Uniunea Europeană, Putin a stat de vorbă cu premierul slovac Robert Fico pe 22 decembrie.

Deși subiectul principal a fost un contract ce expiră în curând și care permite tranzitul gazelor naturale rusești prin Ucraina, cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre situația militară din Ucraina și despre posibilitatea unei soluționări pașnice a războiului.

Fico este unul dintre puținii lideri europeni cu care Putin a menținut legături de când Moscova și-a lansat invazia pe scară largă în Ucraina, în urmă cu aproape trei ani.

Fico, ale cărui opinii asupra războiului din Ucraina diferă foarte mult de cele ale majorității liderilor europeni, a revenit la putere anul trecut, după ce partidul său de stânga Smer (Direcția) a câștigat alegerile parlamentare pe o platformă pro-rusă și anti-americană.

De atunci, el a pus capăt ajutorului militar acordat de țara sa Ucrainei, a criticat sancțiunile UE împotriva Rusiei și a promis să împiedice Ucraina să adere la NATO.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te