Linkuri accesibilitate

Trimisul special al lui Trump pentru Ucraina va merge în ianuarie la Kiev și în alte capitale europene


Potrivit unor surse, vizita lui Keith Kellogg în Ucraina și în alte state europene se va concentra mai degrabă pe colectarea de informații pentru noua administrație decât pe inițierea negocierilor active.
Potrivit unor surse, vizita lui Keith Kellogg în Ucraina și în alte state europene se va concentra mai degrabă pe colectarea de informații pentru noua administrație decât pe inițierea negocierilor active.

Generalul în retragere, Keith Kellogg, trimisul special pentru Ucraina și Rusia, va efectua în ianuarie o vizită la Kiev precum și în alte capitale europene, cum ar fi Roma și Paris, dar nu va include Moscova în itinerariul său.

Această inițiativă face parte dintr-un efort amplu al administrației Trump de a obține un sfârșit rapid al războiului dintre Rusia și Ucraina. Conform unor surse apropiate procesului de planificare, vizita se va concentra pe colectarea de informații pentru noua administrație mai degrabă decât pe inițierea negocierilor active.

Trump a declarat în mod repetat că dorește să negocieze o soluție pașnică pentru conflict în termen de 24 de ore de la preluarea mandatului, însă scepticismul persistă în rândul experților în securitate națională.

Keith Kellogg va purta discuții cu liderii ucraineni despre starea actuală a conflictului, impactul acestuia asupra regiunii și modul în care Statele Unite pot contribui la o soluționare. De asemenea, vizita va evalua sprijinul pe care Europa este dispusă să-l ofere în cadrul unei posibile soluții diplomatice.

Trump a criticat recent decizia administrației Biden de a permite forțelor ucrainene să utilizeze sisteme de rachete americane cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte din interiorul teritoriului rusesc. Trump a catalogat această decizie drept „prostească” și a subliniat că nu ar fi aprobat-o dacă ar fi fost consultat.

Această critică ilustrează diferențele majore dintre politicile lui Biden și planurile viitoare ale lui Trump. Președintele ales intenționează să aibă o abordare mai concentrată pe negocieri directe, cerând atât președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, cât și președintelui rus Vladimir Putin să ajungă la o înțelegere rapidă pentru a pune capăt „carnagiului” cauzat de război.

Trump a sugerat că, în timpul celui de-al doilea mandat, ar putea anula decizia lui Biden privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune.

De asemenea, el a criticat ideea de a continua sprijinul necondiționat pentru Ucraina, promovând în schimb o abordare care ar putea presupune concesii teritoriale din partea Ucrainei.

Donald Trump, Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski, la întâlnirea organizată de președintele Franței la Paris, pe 7 decembrie.
Donald Trump, Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski, la întâlnirea organizată de președintele Franței la Paris, pe 7 decembrie.

Această strategie este controversată, deoarece ar putea slăbi poziția Kievului la masa negocierilor. Totuși, Trump a indicat că reducerea duratei conflictului și stabilitatea în regiune sunt priorități pentru administrația sa.

Liderii ucraineni, inclusiv președintele Zelenski, au intensificat eforturile de a-l convinge pe Trump să mențină sprijinul american pentru Ucraina, inclusiv asistența militară și financiară. Între timp, aliații NATO și partenerii europeni sunt precauți, având în vedere poziția adesea imprevizibilă a lui Trump în privința relațiilor internaționale.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG