Guvernul Cîțu, la testul Parlamentului de la București

Premierul desemnat Florin Cîțu

Prin Diana Șoșoacă (AUR) mahalagismul grotesc pătrunde în Parlament.

În ciuda temerilor scepticilor și adversarilor politici, noul guvern de la București s-a constituit surprinzător de repede, cele trei partide care alcătuiesc coaliția de la putere reușind să-și armonizeze opțiunile. S-a respectat, în linii mari, procentajul obținut de fiecare formațiune la alegeri după care partidele și-au nominalizat miniștrii.


Există, bineînțeles, mai multe semne de întrebare, sare în ochi, spre exemplu, prezența la Ministerul Educației a lui Sorin Cîmpeanu, cunoscut traseist politic care, în plus, a încercat în 2012 să-l scoată basma curată pe Victor Ponta când acesta a fost acuzat de plagiat. Altfel, unii dintre noii miniștri – la fonduri europene, la transporturi – par puși pe fapte mari și va trebui să așteptăm pentru a vedea dacă realizările sunt la înălțimea promisiunilor.

### Vezi și... ### România, parlamentare 2020: cine are nevoie de AUR?


Guvernul se poate, în sfârșit, sprijini pe o majoritate parlamentară solidă. Dacă social-democrații au anunțat că vor face o opoziție dură, AUR, partidul prezent pentru prima oară în parlament, rămâne o necunoscută. Îl caracterizează, cu siguranță, naționalismul agresiv și populismul rudimentar; se prezintă drept un partid anti-sistem dar pretinde, totodată, că respectă prevederile constituționale.

Câțiva dintre liderii lui se situează în descendența extremei dreptei și a legionarismului, alții sunt coronasceptici și militanți anti-mască și anti-vaccin. O figură cunoscută a mitingurilor anti-mască este avocata Diana Șoșoacă, acum parlamentar și care a avut, după nici două zile de prezență la Senat, prilejul de a sfida pe toată lumea prin nerespectarea regulilor elementare și obligatorii de protecție împotriva coronavirusului. Prin Diana Șoșoacă, mahalagismul grotesc pătrunde în Parlament.

O curiozitate a actualului legislativ este numărul comisiilor parlamentare: 24 la Camera deputaților, 23 la Senat. E un număr aberant de mare dacă ne gândim că în Parlamentul european sunt numai 20 de comisii. Ai zice că s-a dorit ca să se dea cât mai multor parlamentari senzația că au ceva de făcut.

La împărțeala pe partide, AUR a primit două comisii: Comisia pentru constituționalitate și Comisia pentru egalitate de șanse pentru femei și bărbați. Această atribuire pare mai curând o glumă, știut fiind că unul din liderii partidului, Sorin Lavric, s-a ilustrat – printre altele – prin declarații vehement misogine. Dar nici cu guvernul nu ne putem lăuda la acest punct: o singură femeie ministru, și care e de la liberali și nu de la USR-PLUS, partidul care își făcea un titlu de onoare din principiul promovării femeilor. Dar, după cum se vede, teoria e una, practica e alta.

Mai multe detalii pe pagina Europa Liberă România.