Linkuri accesibilitate

România, parlamentare 2020: cine are nevoie de AUR?


În România au avut loc alegeri generale pe 6 decembrie, votul în diaspora a început de sâmbătă, 5 decembrie, fiind pentru prima oară când se votează două zile în afara granițelor.

Actualizare: 7 decembrie 2020, ora 6.30.

După numărarea a 99% din voturi, AUR a intrat în Parlament cu aproape 9% din voturi, devenind a patra forță în noul legislativ. Datele parțiale din diasporă (59%) arată că AUR a primit cele mai multe voturi după partidul reformator URS Plus.

La alegerile prezidențiale din R. Moldova, din noiembrie, candidații unioniști Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă au luat, împreună, puțin peste 3% din voturi.

Actualizare: 6 decembrie 2020, ora 21:00

Potrivit primelor exit-poll-uri, AUR a intrat în Parlamentul României, la numai un an de la înființare.

----------------------------------------

Principalele forțe politice în această cursă rămân național-liberalii, care se află la guvernare și care sunt cotați cu ceva peste 30% din intențiile de vot, urmați de Partidul Social-Democrat, care domină în acest moment Parlamentul, și Alianța USR-PLUS, partid relativ nou și pro-european, cu o bază electorală în mediul urban și diaspora. Alte partide cu șanse de a intra în Parlament: UDMR, partidul minorității maghiare și partidul Pro România al fostului premier Victor Ponta, desprins din PSD. Mai există însă un partid nou care s-ar dori să fie reprezentantul diasporei în primul rând și care, potrivit unor sondaje interne, făcute de celelalte partide, ar putea fi surpriza alegerilor de duminică, intrând în Parlament: AUR sau Alianța pentru Unirea Românilor, creată de George Simion, fondator al Platformei Unioniste Acțiunea 2012.

Corespondență de la București: AUR
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:07 0:00
Link direct

Alianța Pentru Unirea Românilor, un partid cu tente naționalist-extremiste, a obținut la alegerile locale scoruri de sub 1%, atât la consiliile locale, cât și la cele județene. Era considerat până de curând un partid nesemnificativ, cu toate că George Simion, co-președintele formațiunii, este cunoscut pentru protestele pe care le organizează și pentru discursul său pro-unionist folosit mai ales atunci când nu poate fi util cauzei pe care o clamează.

Acum o săptămână însă eurodeputatul liberal Rareș Bogdan, numărul doi în PNL, a ridicat miza pentru AUR (Alianța Pentru Unirea Românilor). Prim-vicepreședintele liberalilor români, Rareș Bogdan, a declarat că surpriza alegerilor parlamentare de duminică ar putea fi partidul AUR, care în sondajele recente făcute de PNL ar fi cotat cu 4%.

În România, pragul de intrare în Parlament este de 5% și, potrivit informațiilor publicate de hotnwes.ro, în ultima cercetare sociologică făcută de PNL, AUR apare cu 6%. În schimb, în sondajele PSD, acest partid nu depășește 3%. Președintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România pare, la rândul său, să aibă informații despre noua formațiune naționalistă și crede că AUR va intra în Parlament.

Alianța pentru Unirea Românilor a fost lansată în decembrie anul trecut, în Marea Britanie, ca partid al diasporei. George Simion i-a invitat pe cei plecați la muncă în afară să-și folosească experiența din Occident în țară și să candideze pentru această nouă formațiune.

AUR a fost înregistrat în septembrie 2019, George Simion și Claudiu Târziu sunt co-preşedinţi ai partidului, iar obiectivul formațiunii este „să realizeze unitatea românilor, oriunde s-ar regăsi aceştia, la Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Cernăuţi, în Timoc, Italia sau Spania, pentru însăşi existenţa românilor ca neam”.

Până în 2008, Partidul România Mare a făcut mereu joncțiunea cu PSD, dar după aceea nu a mai intrat în Parlament. Naționalismul, suveranismul și homofobia fuseseră preluate de celelalte formațiuni, iar PRM nu și-a mai găsit locul. Acum, mesajele iredentiste, naționaliste și extremiste sunt preluate de AUR, iar o parte din PNL pare să se bucure de această apariție.

XS
SM
MD
LG