Linkuri accesibilitate

România, parlamentare 2020: PSD câștigă alegerile (rezultate parțiale BEC)


Romania, alegeri parlamentare: jurnaliștii urmăresc primul exit-poll, București, 6 decembrie 2020

Alegerile parlamentare de duminică din România au fost câștigate de Partidul Social Democrat cu 29,83% din voturi, urmat de Partidul Național Liberal de guvernământ cu 24,66% și partidul reformator USR-PLUS cu 15,44%.

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), partid ultra-conservator și unionist ntră în Parlament, la numai un an de la înființare, cu 8,65% din voturi, conform rezultatelor parțiale transmise de Biroul Electoral Central luni dimineață după centralizarea proceselor verbale din 62,54% din secțiile de votare. Partidul Mișcarea Populară creat de fostul președinte Traian Băsescu și partidul lui Victor Ponta nu intră în Parlament.

Mai multe: romania.europalibera.org

Surpriza alegerilor parlamentare , al doilea scrutin organizat în România pe fundalul pandemiei de coronavirus, este plasarea pe locul patru al noului partid ultra-conservator și unionist AUR (Alianța pentru Unirea Românilor) condus de George Simion cu aproape 9% din voturi.

La alegerile prezidențiale din R. Moldova, din noiembrie, cei doi candidați unioniști, Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă au luat împreună un pic peste 3% din voturi. Iar duminică, când la protestul de la Chișinău pentru alegeri anticipate, Țîcu a vorbit din nou despre unirea cu România și intrarea în NATO drept singura soluție, reacția miilor de participanți a fost destul de rece.

Participarea la vot în alegerile parlamentare de duminică a fost de numai 31,8%, cea mai slabă din ultimele patru scrutine din 2016, 2012 și 2008.

Prezența la urne a diasporei a fost masivă, de peste 260 de mii dar rezultatele de peste hotare nu vor schimba radical ordinea.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG