Victimele Holocaustului au fost comemorate luni, 27 ianuarie, la Chișinău într-o ceremonie organizată la Memorialul „Victimelor fascismului”. Este și Ziua internațională de comemorare a Holocaustului, marcând eliberarea lagărului de exterminare nazist de la Auschwitz-Birkenau în 1945.
În 2016, Parlamentul R. Moldova a aprobat o declarație prin care este acceptat „Raportul final al Comisiei internaționale privind studierea Holocaustului” înființată în România și prezidată de Elie Wiesel.
Prin acel raport, adoptat în 2004, România a recunoscut oficial participarea sa la Holocaust. În declarația din 2016 se spune că parlamentul moldovean „condamnă orice tentative de ignorare și negare a Holocaustului”, care „reprezintă o mare tragedie istorică (…), resimțită din plin pe teritoriul Republicii Moldova”.
Cu aceeași ocazie, parlamentul de la Chișinău a decis ca ziua de 27 ianuarie să fie și Zi națională de comemorare a victimelor Holocaustului.
În 2016, după votul parlamentului de la Chișinău, Europa Liberă a stat de vorbă cu profesorul Michael Shafir, membru al „Comisiei Wiesel”.
### Vezi și... ### Michael Shafir: „În România Raportul a însemnat un pas enorm înainte, deşi au existat şi mai există și astăzi contestatari ai săi”