La Chișinău, a avut loc prima paradă LGBT+ după doi ani de pandemie

Marșul LGBT+, Chișinău, 19 iunie 2022. Organizatorii spun că a fost cel mai mare pride din istoria Republicii Moldova.

La Chișinău, activiștii pentru drepturile omului au participat la un marș pride în sprijinul comunității LGBT+, pe 19 iunie, în timp ce un grup de activiști ortodocși au organizat o contramanifestație.

Your browser doesn’t support HTML5

Cel mai mare marș din istoria comunității LGBT+ din Moldova

Parada LGBT+, prima după doi ani de restricții pandemice, a avut loc pe bulevardul București, în ciuda avertismentului primarului Capitalei că va închide artera pentru reparații.

Sute de activiști cu drapele în culorile curcubeului, dar și diplomați occidentali, au mărșăluit în sunet de tobe, flancați de cordoane ale poliției, pe o distanță de aproximativ 2 kilometri. Corespondenții Europei Libere au văzut la paradă mai mulți deputați ai partidului de guvernământ PAS.

Activiștii GenderdocM, Leo Zbanke (stânga), Angelica Frolov, Anastasia Danilova și Oleg Pavlescu, în fruntea marșului LGBT+, Chișinău, 19 iunie 2022

Oponenți ai paradei au scandat de pe trotuar „Rușine”, în timp ce activiștii LGBT+ treceau pe alături cu o pancartă cu inscripția „Cuvântul poate ucide”, într-o aluzie la un incident recent în care o adolescentă transgender s-a sinucis, după ce a fost șicanată și bătută de colegi.

Organizatorii marșului, activiști ai centrului GenderdocM, au spus că a fost pride-ul la care au participat cei mai mulți oameni și a fost parcursă cea mai mare distanță, de când se organizează asemenea manifestări în R. Moldova. Prima tentativă a avut loc în 2008, dar a fost curmată din cauza unui atac al oponenților, iar primul pride autorizat s-a ținut în 2013.

Manifestarea din 19 iunie 2022 a fost considerară și un test, după ce Comisia Europeană a recomandat cu două zile mai devreme, ca R. Moldova să-i fie acordat statutul de țară candidată la aderarea la UE, cu condiția ca Chișinăul să facă reforme în domenii-cheie ca justiția, combaterea corupției, administrația publică și respectarea drepturilor omului.

Un trecător filmează manifestația anti LGBT+ din Chișinău, 19 iunie 2022

În săptămânile premergătoare marșului, primarul Chișinăului, Ion Ceban, fost fruntaș socialist, a spus că va face totul pentru a-l împiedica. Dar autoritățile publice locale nu pot interzice manifestările publice.

Zeci de activiști anti LGBT+ conduși de preoți și călugări ortodocși s-au adunat la o contramanifestație la monumentul lui Ștefan ce Mare, la câteva sute de metri de traseul paradei, cu lozinca: „Stop propagării homosexualității”.

În marginea contramanifestației, s-a produs un incident minor. Activiști ortodocși au alungat un grup de patru tineri și tinere cu părul vopsit care trecea pe alături, poliția intervenind pentru a împiedica violențe.

### Vezi și... ### „Cuvântul este armă”| Campanie împotriva discriminării comunității LGBTQ+