La despărțirea de Mircea Snegur: testamentul politic al primului președinte

Mircea Snegur (al doilea din stânga) la proclamarea independenței R. Moldova, 27 august 1991, Chișinău (foto Tudor Iovu)

Cu plecarea la cele veșnice a lui Mircea Snegur se încheie un ciclu dramatic al vieții noastre din ultimele 3-4 decenii. Cel al descoperirii libertății și inventării democrației. Al renașterii culturale și romantismului național. Al regăsirii de sine și asumării unei căi demne de parcurs. Al reînnodării firului rupt al istoriei.

În istoricul an 1989, Snegur a putut să coboare abrupt de pe soclul puterii comuniste și să se contopească cu vrerea populară pentru „LIMBĂ ȘI ALFABET”. A devenit port-drapelul mișcării de desprindere pas cu pas din îmbrățișarea Kremlinului. În ceas de răscruce, a fost împreună cu oamenii simpli. Care l-au iubit și s-au identificat cu el. L-au aclamat la Marile Adunări Naționale ca pe nimeni altul. „Mircea Snegur și poporul !” a răsunat în toată tânăra Republică Moldova. A fost omul care a purtat cu mândrie prosopul luat din mâinile aspre ale unor femei de la țară. Mulți locatari vor trece prin Palatul Prezidențial, însă nimeni nu va mai cunoaște ca el afecțiunea și căldura populară.

Destinul i-a hărăzit să aibă grijă de o frântură a poporului român de la răsărit de Prut și de dincolo de Nistru. A tins să țină unite cele două maluri ale Nistrului sub steagul Independenței. Dar dușmanii l-au lovit tocmai pentru că a mers prea departe de lungimea lanțului, fixată altă dată. A trăit durerea cumplită a războiului de la Nistru, din care și-a revenit cu greu. A ezitat în anumite momente conjuncturale, cum a fost la adoptarea art. 13 din Constituție, pe care ulterior le-a regretat. În ciuda tuturor intemperiilor însă a rămas fidel cauzei libertății și unui ideal național luminat.

De la tribuna celor mai înalte foruri internaționale, primul Președinte ales prin vot liber al Republicii Moldova a deschis calea către Europa liberă și lumea mare civilizată. Împreună cu cei care i-au fost alături, el a pus bazele societății noastre ancorate în spațiul european și valorile democratice. A dat direcția magistrală de urmat pe viitor.

... Când a poposit pentru prima dată la București în iarna anului 1991, Mircea Snegur ne-a îndemnat „să ne ținem de neamuri”. Acel îndemn înțelept apare în condițiile complicate de astăzi ca parte a testamentului său politic.

Lumină lină, Domnule Președinte !

Gheorghe Cojocaru este istoric, colaborator de lungă durată al Europei Libere