Inițiativa de creare a acestei comisii speciale a fost propusă de deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Radu Mudreac și Corneliu Furculiță. Ei au menționat dificultățile din agricultură cauzate de condițiile meteorologice din primăvara și vara acestui an.
„Cândva se discuta că e o problemă la sud această secetă, dar acum este o problemă în toate raioanele țării. Am atenționat de mai multe ori guvernul, pe parcursul ultimilor ani, că e necesar de a întreprinde diferite măsuri pe acest domeniu, pentru a armoniza, pregăti, în caz de necesitate sectorul, pentru a nu admite să avem probleme la nivel de țară cu securitatea alimentară”, a spus deputatul BCS, Radu Mudreac, unul din autorii inițiativei.
El a afirmat că Guvernul „s-a înglodat” în elaborarea politicilor în domeniu, iar în aceste condiții sunt necesare soluții legislative pe platforma parlamentară.
În replică, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Alexandr Trubca, a spus că Guvernul a intervenit cu mai multe măsuri pentru atenuarea crizelor din agricultură. El a menționat alocarea a circa cinci miliarde de lei sub formă de subvenții în ultimii ani, lansarea unor programe de reabilitare a sistemelor de irigare și reorientarea exporturilor agricole.
„Sunt un șir de probleme care nu țin neapărat de Guvernul R. Moldova, sunt chestii globale, vorbim de schimbările climatice, de secarea lacurilor, a râurilor, vorbim de anumite aspecte și regionale, din cauza blocării logistice. Sub guvernarea PAS s-a reușit reorientarea unei părți din exporturi către noi piețe, cu valoare adăugată”, a spus președintele comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară.
- Te-ar putea interesa și: Seceta a compromis semănături de porumb și floarea soarelui în sud
Timp de 90 de zile de activitate, deputații vor audia reprezentanții instituțiilor cu atribuții în sector, iar ulterior vor trebui să prezinte Parlamentului un pachet de măsuri pentru a depăși criza din domeniul agricol.
Comisia specială va fi formată din 7 membri și va fi condusă de deputatul PAS, Iurie Păsat, care este și membru al Comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară. Secretar al Comisiei a fost numit deputatul BCS, Valeriu Muduc. Din componența Comisiei vor mai face parte deputații PAS Alexandr Trubca, Ion Poia, Mariana Cușnir și cei din BCS, Radu Mudreac și Corneliu Furculiță.
Pe 18 iulie, la o zi după o vizită în raioanele Cahul și Cantemir, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a anunțat că plantațiile de porumb din sudul R. Moldova au fost compromise de secetă în proporție de 70-100%, iar cele de floarea-soarelui - în proporție de 60-80%.
Ministrul i-a îndemnat pe agricultorii care au avut de suferit din cauza secetei să-și perfecteze acte de constatare a pagubelor, care le-ar permite între altele să justifice în fața băncilor faptul că nu-și pot rambursa împrumuturile.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te