Potrivit șefului de cabinet al președintei Maia Sandu, Adrian Băluțel, la consultări au fost invitate 21 de partide, dintre care 18 și-au delegat reprezentanții. Printre cei care au venit la Președinție sunt reprezentanții Partidului Social Democrat European (PSDE), Platformei Demnitate și Adevăr (DA), Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Partidului Național Moldovenesc (PNM), Mișcării Alternativa Națională (MAN), Mișcării „Respect Moldova”, Partidului Verde Ecologist, Partidului „Puterea Oamenilor”.
„Alegerile prezidențiale au arătat că e nevoie de consolidare pe dreapta pro-europeană, în vederea alegerilor parlamentare. Pentru că am văzut foarte bine cum se organizează stânga pro-rusă, ce resurse e capabilă să aloce Federația Rusă pentru aceste exerciții electorale în R. Moldova”, a spus liderul PNM, Dragoș Galbur, înainte de consultări.
Întrebat despre remanieri, el a răspuns că decizia îi aparține în întregime guvernării: „De fiecare dată, am fost puși în fața faptului împlinit”.
Liderul Partidului „Puterea Oamenilor”, Ruslan Codreanu, a spus că subiectul corupției politice este unul „dureros” pentru partidele pro-europene mici, care se află într-o „concurență neloială” cu cele mari.
„În ultimii ani, s-a supra-reglementat tot ce ține de finanțarea partidelor politice. Or, cei care au avut de furat fură în continuare, iar cei mici trebuie să lupte cu CEC, cu instanțele de judecată, pentru a demonstra că se țin pe voluntariat, pe donații, că nu stă nimeni în spatele nostru”, a explicat Codreanu.
- Vezi și: Cine vine și cine spune „pas” consultărilor cu PAS și Maia Sandu privind remanierile din Guvern
Liderul Partidului „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc, a venit la Președinție doar pentru a face o filmare pentru urmăritorii săi de pe rețelele de socializare, nu pentru a participa la ședința convocată de Maia Sandu.
Costiuc a spus că partidul său condamnă corupția politică, susținută de Federația Rusă, dar a acuzat că acesta este „rezultatul administrării ineficiente a treburilor statului” de către guvernare. „Ce poți discuta cu partidele extraparlamentare despre corupția politică?”, a întrebat el retoric.
De asemenea, Costiuc a refuzat să se așeze la aceeași masă cu liderul Mișcării „Respect Moldova”, Eugeniu Nichiforciuc, cercetat tocmai pentru corupție politică.
În 2022, fostul deputat democrat a fost pus sub învinuire de procurorii anticorupție sub acuzația că, în anul 2016, i-ar fi promis unui deputat comunist 350.000 de euro ca să părăsească fracțiunea PCRM și să voteze proiectele de legi ale Partidului Democrat.
Socialiștii nu au fost invitați la consultări, a precizat șeful de cabinet al președintei Maia Sandu, Adrian Băluțel, iar Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, condus de fostul premier Ion Chicu, a refuzat invitația la consultări, lansată de Maia Sandu după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) din 11 noiembrie.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te