„Acum am în fața mea o Georgie liberă. Oameni care nu au fost forțați, care nu au fost amenințați că le vor fi luate locurile de muncă... Nu există nimic mai valoros decât libertatea și pacea. Aici și acum este societatea care se îndreaptă pașnic și onorabil spre Europa”, a declarat Salome Zurabișvili.
Potrivit unei înțelegeri prealabile, liderii opoziției nu au luat cuvântul la miting, lăsând locul unor figuri publice, interpreți și scriitori cunoscuți, care au făcut apel către public și toți cetățenii țării să voteze pentru unul dintre cele patru partide de opoziție la alegerile parlamentare din 26 octombrie, care să ia locul partidului de guvernământ Visul Georgian, considerat pro-rus, și care „să readucă Georgia pe calea europeană a dezvoltării”.
În plus, șefa statului i-a urat președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, „victoria la referendumul privind viitorul european al Republicii Moldova” și i-a mulțumit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care, în opinia sa, luptă nu numai pentru viitorul european al Ucrainei, ci și al Georgiei.
Alegerile parlamentare din Georgia sunt programate pentru 26 octombrie. În iulie, UE a suspendat procesul de aderare a Georgiei la blocul comunitar. Consiliul European și-a exprimat „profunda îngrijorare în legătură cu evoluțiile recente din Georgia”, în special față de adoptarea așa-numitei legi privind agenții străini – inspirată de legislația rusă, în baza căreia Moscova reprimă disidența -, dar și față de legea „privind valorile familiei și protecția minorilor”, care interzice căsătoriile între persoane de același sex, adopția de copii de către cupluri de același sex și tranziția transsexuală.
- Te-ar putea interesa și: Georgia avertizează asupra unor materiale video și audio false menite să provoace tulburări înainte de alegeri
Partidul Visul Georgian, care conduce țara din 2012, se confruntă în alegerile parlamentare cu Mișcarea Unitar-Națională a fostului președinte Mihail Saakașvili și cu alte trei formațiuni de opoziție: „Georgia Puternică”, „Coaliția pentru Schimbare” și „Pentru Georgia”. Potrivit sondajelor de opinie, dacă cele patru formațiuni de opoziție trec pragul de 5%, acestea ar putea obține împreună mai mult de jumătate din mandatele de deputat în Parlament și ar putea forma un nou guvern de coaliție.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te