Liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski a anunțat joi că vaccinul AstraZeneca va fi livrat în regiunea transnistreană săptămâna viitoare. Acesta vorbește despre partida de 1810 doze pe care Chişinăul a anunțat că o va trimite în stânga Nistrului, din prima donație venită în Republica Moldova, donație oferită de România.
Krasnoselski nu menționează însă că ar fi vorba despre donația României, ci spune că vaccinul vine pe linia Organizației Mondiale a Sănătății.
### Vezi și... ### R. Moldova: începe vaccinarea anti-Covid cu personalul medical (VIDEO)Pe canalul său de telegram liderul transnistrean spune că vor fi vaccinați voluntar medicii, profesorii, militarii și pensionarii. „În ceea ce privește vaccinul rusesc Sputnnik-V, avem o înțelegere pentru livrarea a 30 de mii de doze, iar în perspectivă – a încă 40 de mii. Transnistria este gata și să cumpere vaccinul, dar în acest moment Federaţia Rusă are angajamentele asumate anterior și deocamdată cererea depășește capacitatea de producție”, mai scrie Vadim Krasnoselski.
### Vezi și... ### Captivi în matrioșka totalitară: răpiri, COVID, militarismDespre promisiunea Moscovei de a dona 30 de mii de doze de vaccin regiunii transnistrene se vorbește de la începutul anului.
Săptămâna trecută s-a anunțat că peste 5000 de medici din regiune s-au înscris pentru a se vaccina.
Vineri, 27 februarie, specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății și cei de la Chişinău i-au instruit pe medicii transnistreni cu privire la organizarea procesului de vaccinare, specificul vaccinării grupurilor de risc, reacțiile adverse întâlnite.
Un argument solid în rândul populației în favoarea vaccinării ar putea fi și faptul că administrarea vaccinului ar putea asigura libera circulație pentru cei imunizați. Locuitorii regiunii nu mai pot pleca din stânga Nistrului de mai bine de un an, iar fiecare ieșire necesită o aprobare individuală din partea administrației transnistrene. La o ședință de joi a statului major pentru combaterea epidemiei de la Tiraspol s-a discutat despre evidența persoanelor vaccinate, iar medicul sanitar-șef al regiunii, Natalia Beril, a spus că în prezent se lucrează la un formatul unui document care să confirme administrarea dozelor de vaccin pentru ciclul complet de imunizare.
### Vezi și... ### În regiunea transnistreană, restricțiile se relaxează, dar punctele de trecere rămân închiseÎntre timp, numărul de îmbolnăviri crește vizibil în regiunea transnistreană. Creșterea cazurilor raportate a început încă săptămâna trecută, când de la 40-50 de cazuri pe zi s-a ajuns și la 200. Joi, s-au anunțat 243 de cazuri noi. Peste 32 de mii de îmbolnăviri au fost raportate în regiune de la începutul pandemie, iar aproape 700 de oameni au murit, la o populație estimată la puțin peste 300 de mii de locuitori. Regiunea transnistreană este pe locul doi după incidența îmbolnăvirilor în Republica Moldova, fiind depășită doar de municipiul Chişinău.
Săptămâna aceasta s-a anunțat că gradul de ocupare a spitalelor Covid din stânga Nistrului a crescut de la 35% săptămâna trecută la aproape 55%, iar administrația de la Tiraspol a decis redeschiderea unuia dintre cele patru spitale Covid închise luna trecută. Datele de la Tiraspol vorbesc despre 906 de pacienți internați și 646 de persoane care se tratează la domiciliu.
### Vezi și... ### Tiraspol-ul anunță că nu poate stoca vaccinurile Pfizer/BioNTechDupă ce acum două săptămâni administrația transnistreană a permis revenirea tuturor elevilor și studenților în clase cu prezență fizică, joi Vadim Krasnoselski a spus că „în legătură cu înmulțirea focarelor de îmbolnăvire printre elevi trebuie reluată practica separării pentru două săptămâni a colectivelor de copii”. Astfel, vacanța școlară a elevilor ar putea fi prelungită până pe 1 aprilie „pentru a stinge tendințele de îmbolnăvire în rândul copiilor”. În mai puțin de două săptămâni în regiunea transnistreană au fost închise 45 de clase și 12 grupe de grădiniță.
Și chiar dacă numărul de îmbolnăviri crește în ultimul timp, administrația de la Tiraspol a permis organizarea festivalului Mărțișor. A fost permisă organizarea de concerte și întâlniri atât în spații deschise, cât și în încăperi, cu păstrarea normelor sanitare.
Iar structurile de forță au primit indicații să înceapă pregătirea pentru parada militară din 9 mai, când în Rusia este sărbătorită Ziua Victoriei în cel de al doilea război mondial, tradiție la care se aliniază și regiunea transnistreană. Militarii și tehnica din dotare vor începe pregătirile pentru această paradă. Încă nu s-a decis dacă parada va avea loc cu sau fără public, și nici dacă va fi organizat și un marș popular, numit „Divizia nemuritoare”, dar și tradiționala la Tiraspol petrecere de după paradă când toți doritorii pot gusta terci ostășesc și vizita expoziții militare organizate în aer liber.
Vaccinarea anti Covid-19 a început marți în Republica Moldova, la trei zile după sosirea primelor vaccinuri AstraZeneca, din donația făcută de România. Cu cele 21 600 de doze de vaccin se planifica a fi imunizați în două reprize 10 800 de lucrători medicali din prima linie. În autonomia găgăuză serul, în 240 de doze, a ajuns marţi dimineaţa, dar campania de imunizare nu a început pentru că majoritatea medicilor ar fi refuzat să li se administreze vaccinul. Presa din autonomie a publicat marți documente oficiale adresate Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică în care administrațiile spitalelor raionale din Comrat şi Ceadîr-Lunga cer să nu le fie livrat vaccinul, întrucât doritori de a se imuniza nu sunt.
### Vezi și... ### Vaccinarea „în Evul Mediu”Vaccinul rusesc SputnikV a fost înregistrat de Agenţia Medicamentului de la Chişinău, dar până la o certificare internaţională completă, inclusiv de către OMS, administrarea acestui tip de vaccin este contestată de echipa de experţi creată de guvern pentru gestionarea campaniei de imunizare. Consiliera prezidențială Ala Nemerenco, fostă ministră a sănătății, susține că Sputnik V a fost înregistrat oficial pentru a fi importat şi administrat contra cost în instituții private.