Laboratorul social | Petru Vinari – crește păduri și încrederea între oameni

Petru Vinari, liderul inițiativei „Plantăm fapte bune în Moldova”, în timpul discuției cu autoarea podcastului „Laborator social”, Victoria Coroban.

De nouă ani, Petru Vinari adună sute de oameni în jurul unei cauze comune - refacerea pădurilor. Prin inițiativa sa, „Plantăm fapte bune în Moldova”, Petru a creat un nou trend și este un invitat perfect pentru acest sezon al „Laboratorului Social” dedicat scenei underground și nonconformiștilor.

Your browser doesn’t support HTML5

Petru Vinari – crește păduri și încrederea între oameni

R. Moldova este una din țările cu cea mai mică suprafață împădurită, iar aceasta o face foarte vulnerabilă în fața schimbărilor climatice. Este o problemă pe care Petru Vinari, pe atunci tânăr specialist în comunicare, a văzut-o și înțeles-o clar cu aproape un deceniu în urmă, când a lansat „Plantăm fapte bune în Moldova”, o inițiativă împrumutată de la tineri ca el din România.

Astăzi, plantatul copacilor este un nou trend printre tinerii din R. Moldova: este cool să mergi la plantări și să-ți aduci contribuția personală la refacerea pădurilor.

În timpul său liber, Petru își pune la bătaie entuziasmul, perseverența și expertiza pentru a crea contexte în care alții să poată contribui cu munca și resursele lor. În plus, acțiunile de plantare au devenit și evenimente la care oamenii socializează, se văd cu prietenii sau își fac prieteni noi. Lucrează, mănâncă și glumesc împreună.

Dar munca de voluntariat pe care o face Petru la „Plantăm fapte bune în Moldova” e mult mai mult decât plantările de arbori în sine. Aceasta este partea cea mai romantică și cea mai vizibilă pe rețelele de socializare.

Dar o pădure, cum scria Petru într-un anunț, nu se plantează, ea devine, prin plantări și îngrijiri repetate și nu toate aceste activități sunt neapărat foarte romantice. Este multă birocrație și multă muncă de comunicare, negociere, organizare până ajungi să plantezi pe un teren anume. Apoi multă muncă după ce plantezi puieții, când suprafețele trebuie curățate de buruieni, udate și mai ales protejate. Iar toate acestea necesită timp, efort, bani și multă-multă răbdare și încredere.

În ajun de plantare, Petru Vinari (stânga) a adus puieții în câmp.

Când a început, nu știa prea multe despre plantări. La facultate studiase comunicare și PR. S-a inspirat de la inițiativa de înverzire cu același nume din România, în 2015. Până atunci participase la acțiuni de salubrizare sau plantări organizate de alții. Amploarea la care ajunsese proiectul în România, dar și secetele care deveneau tot mai frecvente și mai dure l-au motivat să lanseze proiectul în R. Moldova.

Prima acțiune de plantare de puieți a fost neașteptat de populară, au venit vreo 400 de oameni, de nu ajungeau hârlețe pentru toți.

Astăzi, Petru poate să-ți explice cu multe detalii tehnice cum se face o plantare. Iar de curând și-a luat și diploma de master în managementul ecosistemelor forestiere.

***

În noul sezon din podcastul „Laboratorul social”, cercetăm scena underground din Republica Moldova. Fiecare generație își are rebelii și răzvrătiții săi, deschizătorii de drumuri pentru noi tendințe și noi curente. Prin urmare, vrem să aflăm ce idei și probleme îi preocupă pe non-conformiștii zilelor noastre, ca să știm care vor fi trendurile de mâine ale întregii societăți.

În fiecare din cele 10 episoade din noul sezon, vei cunoaște unul sau două personaje, reprezintând un domeniu din arte sau din activism, acolo unde sunt cele mai multe și cei mai mulți alternativi: muzică, teatru, film, poezie, design vestimentar, ecologie, sculptură, arte vizuale, activism cultural și civic. Fiecare episod audio de podcast este însoțit de un video scurt despre același personaj.

„Laboratorul social” poate fi găsit și pe Apple Podcasts, Google Podcasts și YouTube. Peste hotare, podcastul este accesibil și pe Spotify.