Linkuri accesibilitate

Laboratorul social | Ilona: Sunt DJe


Ilona sau Ceai de lalele pe numele său de scenă, la pupitrul de mixaj.
Ilona sau Ceai de lalele pe numele său de scenă, la pupitrul de mixaj.

Ilona Sergheevna este DJe și creatoarea Driadelor, o inițiativă prin care promovează femeile DJ și organizează petreceri doar cu DJe. Continuăm sezonul din „Laboratorul Social” dedicat undergroundului local cu istoria Ilonei și a petrecerilor cu muzică electronică în Chișinău.

Ilona: Sunt DJe
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:56:27 0:00

Deși astăzi există tot mai multe DJe, o femeie la pupitrul de mixat încă poate să provoace uimire, neîncredere sau admirație doar pentru că este femeie. Iar industria muzicală la nivel mondial încă este dominată de bărbați.

Ca și în alte domenii, de-a lungul timpului, prejudecățile le-au împiedicat pe femei să-și urmeze pasiunile, DJ-ingul considerându-se mai degrabă o ocupație masculină. Primele femei DJ la radio și în cluburi au apărut abia în anii 70 ai secolului trecut și erau de-a dreptul niște excepții exotice.

Iată de ce Ilona sau Ceai de Lalele pe numele său de scenă crede că este important să încurajeze fetele și femeile pasionate de muzică să-și urmeze visele dincolo de orice prejudecată. Chiar inventând și folosind o formă feminină pentru masculinul „DJ”, Ilona promovează ideea că femeile pot îmbrățișa orice ocupație, inclusiv în domeniul muzicii.

Povestea Driadelor (nimfe ale pădurilor în mitologia greco-romană ) a pornit de la un atelier de DJ-ing pentru femei, pe care Ilona l-a organizat în 2022, la doar câteva luni de la începutul războiului din Ucraina, împreună cu Mădălina Ciocanu (DJ Borș). A fost gândit ca o posibilitate de învățare pentru femei în general, dar și ca o modalitate de integrare pentru femeile și fetele refugiate din Ucraina.

Apoi a apărut ideea de a organiza o petrecere la care DJ să fie doar femei. Prima petrecere a fost un adevărat succes și au urmat alte ateliere și alte petreceri sub egida Driadelor.

Alegerea acestei denumiri nu a fost întâmplătoare. Pe lângă mesajul feminist, că orice femeie poate să-și urmeze visele, inițiativa ține să transmită și un mesaj pentru protecția pădurilor din R. Moldova.

Membrele inițiativei Driadele (de la stânga la dreapta) DJ Resonance, DJ Ceai de lalele și DJ Lerica în timpul unei repetiții.
Membrele inițiativei Driadele (de la stânga la dreapta) DJ Resonance, DJ Ceai de lalele și DJ Lerica în timpul unei repetiții.

Pasiunea Ilonei pentru muzică a început încă din adolescență, când asculta rock alternativ, dar îi plăceau și piese din pop sau dance. Face DJ-ing de prin 2016, când Teatrul independent Spălătorie mai avea încă un sediu în Chișinău. La Spălătorie, se montau spectacole ce abordau subiecte sensibile, din istoria recentă, despre comunitatea LGBT sau feminism, se organizau petreceri și alte evenimente, iar în jurul teatrului se coagulase o comunitate diversă și progresistă. Tot de acolo, crede Ilona, își trage rădăcinile și ideea de a crea Driadele.

Astăzi , Ilona vede în muzică și un mijloc de a milita pentru anumite cauze. Se implică în diverse inițiative culturale independente. Este comunicatoare de profesie și non-conformistă ca spirit. În timpul liber studiază limba coreeană și organizează în Chișinău petreceri alternative, care se țin în spații necomerciale, underground din Chișinău și care promovează toleranța și incluziunea.

Autoarea podcastului „Laboratorul social”, Victoria Coroban (stânga), și Ilona, în Parcul Catedralei din Chișinău.
Autoarea podcastului „Laboratorul social”, Victoria Coroban (stânga), și Ilona, în Parcul Catedralei din Chișinău.

***

În noul sezon din podcastul „Laboratorul social”, cercetăm scena underground din Republica Moldova. Fiecare generație își are rebelii și răzvrătiții săi, deschizătorii de drumuri pentru noi tendințe și noi curente. Prin urmare, vrem să aflăm ce idei și probleme îi preocupă pe non-conformiștii zilelor noastre, ca să știm care vor fi trendurile de mâine ale întregii societăți.

În fiecare din cele 10 episoade din noul sezon, vei cunoaște unul sau două personaje, reprezintând un domeniu din arte sau din activism, acolo unde sunt cele mai multe și cei mai mulți alternativi: muzică, teatru, film, poezie, design vestimentar, ecologie, sculptură, arte vizuale, activism cultural și civic. Fiecare episod audio de podcast este însoțit de un video scurt despre același personaj.

„Laboratorul social” poate fi găsit și pe Apple Podcasts, Google Podcasts și YouTube. Peste hotare, podcastul este accesibil și pe Spotify.

  • 16x9 Image

    Victoria Coroban

    Îmi place să observ oamenii, procesele și fenomenele din societate. Primele emisiuni radio în direct le-am realizat la vârsta de 15 ani la Nisporeni. După ce am absolvit facultatea de jurnalism la Universitatea din București am lucrat în producție de film și management cultural. În 2011 am revenit în radio odată cu lansarea Radio România Chișinău, unde am făcut emisiuni pe subiecte sociale. Din noiembrie 2022 realizez podcastul „Laboratorul social” la Europa Liberă. 

XS
SM
MD
LG