Linkuri accesibilitate

Laboratorul Social revine: Cine sunt non-conformistele și non-conformiștii de azi în R. Moldova?


În fiecare episod din noul sezon al podcastului Laboratorul Social vei cunoaște unul sau două personaje din ceea ce numim underground, alternativi sau non-conformiști.
În fiecare episod din noul sezon al podcastului Laboratorul Social vei cunoaște unul sau două personaje din ceea ce numim underground, alternativi sau non-conformiști.

Preocupările lor de azi sunt convingerile de mâine ale întregii societăți. Ei abordează aspectele sensibile pe care majoritatea încă refuză să le vadă. Într-un nou sezon din podcastul „Laboratorul social”, care începe pe 5 martie, îți spunem cine sunt nonconformiștii zilelor noastre din R. Moldova.

Fiecare generație își are nonconformiștii săi. Rebelii ce refuză ordinea firească și banală a lucrurilor, chiar și când trec de adolescență. Pentru ei gândirea critică e aerul pe care îl respiră. Sunt mințile de veghe care chestionează realitatea și normalitatea tradițională. Sunt în mare parte artiști și/sau activiști civici. Dar pot fi și orice altceva: jurnaliști, comunicatori, manageri culturali, arhitecți, coordonatori de proiecte sau mai multe deodată. Ceea ce îi definește e starea de spirit și felul de a gândi.

Cine sunt non-conformistele și non-conformiștii de azi în R. Moldova?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:18 0:00

Noul sezon al „Laboratorului social” este consacrat acestor oameni din Republica Moldova. Vom cerceta în 10 episoade audio problemele care îi preocupă și cauzele pentru care militează azi ca să știm care vor fi mâine subiectele de discuție și stilurile de viață ale întregii societăți.

De-a lungul istoriei s-a observat că ideile pentru care militează această minoritate alternativă, devin, la un moment dat, și ideile maselor. Azi am și uitat că nu am avut dintotdeauna acces la educație și îngrijire medicală, că nu a existat mereu nici dreptul la vot pentru toți, indiferent de clasă socială sau sex, nici libertatea de gândire și exprimare, că respectarea drepturilor și libertăților omului, inclusiv a minorităților și inclusiv a celor sexuale, nu a fost o preocupare majoră până de curând, tot așa – nici respectul și grija pentru natură ... Toate acestea au fost cândva doar niște idei, considerate excentrice sau chiar periculoase.

Alternativele și Alternativii zilelor noastre în 10 episoade

Nonconformiștii dintr-o societate, pe lângă faptul că sunt cei care se îmbracă și se tund ciudat sau ascultă muzici complicate, sunt cei care monitorizează nedreptățile din societate și le fac auzite. Sunt cei care dau voce celor marginalizați și vulnerabili prin artă și activism. Sunt protestatarii și luptătorii pentru dreptate și echitate. Sunt cei care inovează societățile și fac revoluțiile culturale.

Ei își asumă riscul de a fi excluși și marginalizați de majoritate pentru ideile în care cred și pentru care militează. De altfel, a fi împotriva curentului de masă și a convingerilor puternic înrădăcinate e o condiție a existenței pentru ei. Luptele lor sunt uneori foarte sonore și vizibile public, alteori se poartă undeva în underground-ul căutărilor foarte personale. Ne fascinează și ne sperie în același timp. Modul lor de viață angajat și efervescent, departe de a fi unul așezat și liniar, îl visează mai mulți decât cei care și-l asumă.

În fiecare episod din noul sezon vei cunoaște unul sau două personaje din ceea ce numim underground, alternativi sau non-conformiști. Fiecare dintre ele sau ei reprezintă un domeniu, din arte sau din activism, acolo unde sunt cele mai multe și cei mai mulți alternativi: muzică, literatură, design vestimentar, sculptură, teatru, film, arte vizuale, activism ecologic și cultural.

Pentru fiecare episod audio, vom avea și materiale video ale regizorului Victor Maxian. Vom însoți eroii în activitățile lor de zi cu zi. Vom merge în locurile lor preferate, acolo unde își petrec timpul, unde se întâlnesc cu prietenii sau unde lucrează.

Dacă pe video îi vom putea cunoaște mai bine, în cercetarea la microfon vom intra în detaliile activității lor, vom afla care le sunt convingerile și valorile, ce-i motivează și mână în luptă, și vom explora în ce măsură sunt conștienți de identitatea lor de schimbă-lume.

  • 16x9 Image

    Victoria Coroban

    Îmi place să observ oamenii, procesele și fenomenele din societate. Primele emisiuni radio în direct le-am realizat la vârsta de 15 ani la Nisporeni. După ce am absolvit facultatea de jurnalism la Universitatea din București am lucrat în producție de film și management cultural. În 2011 am revenit în radio odată cu lansarea Radio România Chișinău, unde am făcut emisiuni pe subiecte sociale. Din noiembrie 2022 realizez podcastul „Laboratorul social” la Europa Liberă. 

XS
SM
MD
LG