Linkuri accesibilitate

Laboratorul social | Povestea Ecaterinei. Cum înveți să-ți îmbrățișezi tulburarea mintală?


Ecaterina Luțișina este invitata noului episod al Laboratorului Social.
Ecaterina Luțișina este invitata noului episod al Laboratorului Social.

Ecaterina a devenit activistă pentru sănătate mintală după ce acum patru ani a fost diagnosticată cu o tulburare de personalitate și a început să scrie despre asta pe rețelele de socializare. Abordează subiectul public și la prima vedere ai zice că îi vine ușor. Mai nou, vrea să facă și un podcast.

Povestea Ecaterinei. Cum înveți să-ți îmbrățișezi tulburarea mintală?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 1:14:09 0:00

În Republica Moldova, în anul 2022 erau înregistrate peste 70 000 de persoane cu probleme de sănătate mintală și comportament. Stigma din societate îi împiedică pe mulți să apeleze la servicii de sănătate mintală. A fost și cazul Ecaterinei Luțișina, care de mai mulți ani căuta explicații la stările pe care le avea. Din momentul în care o medică endocrinologă i-a recomandat să consulte un medic psihiatru au trecut doi ani până a ajuns la un specialist. Între timp, simptomele se agravau. Stereotipurile din societate despre medicii psihiatri și pacienții cu un diagnostic psihiatric au făcut-o să ezite să meargă imediat la un specialist.

Astăzi Ecaterina știe mult mai multe despre sănătate mintală. Urmează un tratament medicamentos, face psihoterapie, are grijă de sănătatea ei fizică și mentală, iar ceea ce învață împărtășește cu publicul ei. Primește în privat mesaje de mulțumire de la persoane care au provocări similare. A trăit pe propria piele stigmatizarea și discriminarea. Și vrea să contribuie la reducerea lor. Vrea să spună poveștile altor oameni care au provocări de sănătate mintală într-un podcast. Ca oamenii să poată să empatizeze, să înțeleagă mai bine și să nu le mai fie frică.

„Ce aș vrea să facă oamenii? Să ne accepte pe noi așa cum suntem. Să se învețe să fie ok cu disconfortul pe care îl simt atunci când abordăm subiecte dificile, sensibile. Evident, nimănui nu-i place să vorbească despre chestii care sunt foarte greu de dus, dar aș vrea să fie mai predispuși la a asculta atent și a oferi suportul pe care îl pot oferi la momentul potrivit, dacă sunt deschiși să o facă. Până la urmă, evident, fiecare are dificultățile sale. Orice om are ceva care poate să nu meargă la un moment dat.”

„Laboratorul social” poate fi găsit și pe Apple Podcasts, Google Podcasts și YouTube. Peste hotare, podcastul este accesibil și pe Spotify.
  • 16x9 Image

    Victoria Coroban

    Îmi place să observ oamenii, procesele și fenomenele din societate. Primele emisiuni radio în direct le-am realizat la vârsta de 15 ani la Nisporeni. După ce am absolvit facultatea de jurnalism la Universitatea din București am lucrat în producție de film și management cultural. În 2011 am revenit în radio odată cu lansarea Radio România Chișinău, unde am făcut emisiuni pe subiecte sociale. Din noiembrie 2022 realizez podcastul „Laboratorul social” la Europa Liberă. 

XS
SM
MD
LG