Linkuri accesibilitate

Laboratorul social | Continuăm meciul educației Moldova vs Italia. Perspectiva părintelui


Inna Negrescu-Babuș și fiul său Marius Babuș
Inna Negrescu-Babuș și fiul său Marius Babuș

„Sistem educațional perfect nu există”, susține Inna după ce fiul ei a făcut doi ani de liceu în Italia. Dar ce a găsit acolo și nu a găsit în Moldova, de spune că efortul pentru această schimbare a meritat? Un episod despre nevoia de maturizare a părinților și a sistemului educațional de la noi.

Continuăm meciul educației Moldova vs Italia. Perspectiva părintelui
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 1:03:46 0:00

Inna Negrescu-Babuș este mama lui Marius Babuș, cu care am discutat în episodul din 1 august a „Laboratorului social”, intitulat „Meciul educației: R. Moldova vs Italia. Ce avem de învățat unii de la alții în materie de educație prin prisma experienței unui licean”.

Ca mulți alți părinți din Republica Moldova, Inna s-a întrebat de nenumărate ori ce poate face ca să-i asigure fiului său o educație mai bună. După ce Marius a făcut clasele primare la o școală publică, l-a dat la o școală privată din Chișinău, deși asta însemna un efort financiar considerabil pentru familia lor. În clasa a 11-a Marius a încercat și un liceu public, considerat de top, în speranța că acolo va găsi ce caută. Dar nici acolo nu era suficient pentru el.

Iar atunci când a apărut ideea de a face liceul în Italia, Inna și-a susținut fiul, deși nu era ușor nici financiar, nici emoțional. După primul an de studii a lui Marius în Italia, a înțeles că susținerea la distanță nu e suficientă și a decis să se mute în Italia ca să fie alături de el. A fost o perioadă în care au trăit împreună un test al maturității. Marius ca licean, Inna ca părinte.

În acest episod din „Laboratorul social” studiem la microfon efortul unui părinte din R. Moldova pentru a asigura o educație bună copilului său. Este povestea unui părinte care încearcă să se rupă din tiparele unei educații tradiționale. Inna crede că performanța poate fi atinsă dacă ai încredere în copilul tău, dacă îi dai libertate, îl susții și îl încurajezi cu blândețe, mai degrabă decât atunci când ești dur, autoritar și îți ții copilul din scurt. Aceeași abordare a căutat-o și în școală. A găsit-o oare în Italia? A găsit-o aici în Moldova? Ce ar aduce Inna în Moldova din sistemul educațional italian și ce le-ar arăta italienilor ca exemplu de bune practici de la noi? Continuăm meciul educației Moldova vs Italia, din perspectiva părintelui.

  • 16x9 Image

    Victoria Coroban

    Îmi place să observ oamenii, procesele și fenomenele din societate. Primele emisiuni radio în direct le-am realizat la vârsta de 15 ani la Nisporeni. După ce am absolvit facultatea de jurnalism la Universitatea din București am lucrat în producție de film și management cultural. În 2011 am revenit în radio odată cu lansarea Radio România Chișinău, unde am făcut emisiuni pe subiecte sociale. Din noiembrie 2022 realizez podcastul „Laboratorul social” la Europa Liberă. 

XS
SM
MD
LG