Linkuri accesibilitate

Laboratorul social | R. Moldova vs Italia. Ce avem de învățat unii de la alții în materie de educație prin prisma experienței unui licean


Gazda podcastului Laboratorul social Victoria Coroban și invitatul ei Marius Babuș.
Gazda podcastului Laboratorul social Victoria Coroban și invitatul ei Marius Babuș.

Marius Sebastian Babuș a făcut liceul în R. Moldova și în Italia și acum poate face o comparație. Să vedem, prin prisma experienței lui, câte din convingerile noastre despre sistemul de educație din R. Moldova se confirmă? Se face carte serioasă la noi sau producem șomeri pe bandă rulantă?

Ultimii doi ani de liceu Marius Sebastian Babuș i-a făcut în Italia. Până atunci a trecut prin experiența școlilor publice și private din Chișinău. Marius a fost întotdeauna un elev cu rezultate bune la învățătură și este pasionat de lectură, de inovații și de fotbal. A făcut fotbal până la 13 ani la un club din Chișinău. De altfel, a vrut să-și continue studiile în Italia mai mult pentru a reveni în fotbal, dar și pentru că nu se simțea suficient de motivat la liceu.

În acest episod din podcastul „Laboratorul social” Marius povestește despre experiența sa din Italia și face o comparație între sistemele de educație din cele două țări. În societatea noastră circulă opinii contradictorii și extreme despre sistemul de educație din R. Moldova. Fie sunt elogii despre ce școală bună se face la noi, în comparație cu alte țări unde nu se învață nimic, fie sunt critici foarte dure. Sunt familii care au emigrat, nu pentru că aveau o situație economică precară, dar pentru că erau dezamăgiți de calitatea educației din Republica Moldova.

L-am provocat pe Marius să compare experiențele sale din Italia și R. Moldova mai ales pentru a face o invitație la o analiză nuanțată a sistemului de educație din R. Moldova. Să vedem, cel puțin prim prisma experienței unui licean, câte din convingerile noastre se confirmă. Ce am putea învăța de la italieni și care sunt lucrurile pe care le pot învăța ei de la noi.

„Laboratorul social” poate fi găsit și pe Apple Podcasts, Google Podcasts și YouTube. Peste hotare, podcastul este accesibil și pe Spotify.
  • 16x9 Image

    Victoria Coroban

    Îmi place să observ oamenii, procesele și fenomenele din societate. Primele emisiuni radio în direct le-am realizat la vârsta de 15 ani la Nisporeni. După ce am absolvit facultatea de jurnalism la Universitatea din București am lucrat în producție de film și management cultural. În 2011 am revenit în radio odată cu lansarea Radio România Chișinău, unde am făcut emisiuni pe subiecte sociale. Din noiembrie 2022 realizez podcastul „Laboratorul social” la Europa Liberă. 

XS
SM
MD
LG