Linkuri accesibilitate

Profesorii vor fi mai bine plătiți pentru orele de dirigenție


Sporurile vor fi oferite de administrațiile instituțiilor de învățământ în limita resurselor disponibile.

Ministerul Educației propune o nouă modalitate de calculare a sporurilor specifice pentru profesorii școlari, astfel încât aceștia să fie mai bine plătiți pentru orele de dirigenție, pentru verificarea lucrărilor sau pentru activități cu elevii cu cerințe educaționale speciale.

Sporurile vor fi oferite de administrațiile instituțiilor de învățământ în limita resurselor disponibile și vor constitui cel mult 10% din bugetul anual destinat salarizării cadrelor didactice.

„Majorarea plăților pentru dirigenție și alte activați nu este obligatorie, depinde de fiecare instituție. După adoptarea documentului, un cadru didactic care are o clasă de 35 de elevi va putea beneficia de un spor pentru dirigenție de cel mult 880 de lei, față de circa 560 de lei, cât este în prezent”, a spus ministrul Educației, Dan Perciun.

De asemenea, în live-ul săptămânal de pe pagina sa de Facebook, ministrul a lansat un sondaj online privind stabilirea unei medii de admitere la universitate pentru specialitățile pedagogice.

„Astăzi nu există nicio barieră de intrare pe acest sens și, din păcate, deseori, aleg Pedagogia tinerii care nu neapărat au cea mai bună performanță la BAC. Și nu neapărat pentru că vor o carieră în educație, dar în virtutea faptului că sunt mai multe locuri finanțate din bugetul de stat”, a explicat Perciun.

Ministrul a mai spus că, săptămâna viitoare, se va întâlni cu absolvenții specialităților pedagogice, și le va cere sugestii despre ce ar trebui să facă autoritățile pentru a atrage tinerii specialiști în instituțiile de învățământ.

Sistemul educațional din R. Moldova duce lipsă de peste 2.000 de profesori în școli primare, gimnazii și licee. Locurile vacante sunt suplinite de pensionari, care sunt reangajați în fiecare an, întrucât tinerii nu se grăbesc să meargă să lucreze în școli.

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

XS
SM
MD
LG