Linkuri accesibilitate

Profesorii pensionari salvează și în acest an sistemul educațional de la colaps 


O parte dintre tinerii profesori pleacă peste hotare, alții își schimbă domeniul de activitate, susțin șefii direcțiilor de educație.
O parte dintre tinerii profesori pleacă peste hotare, alții își schimbă domeniul de activitate, susțin șefii direcțiilor de educație.

Lipsa profesorilor în școlile din R. Moldova va fi suplinită și în acest an de pensionari. Potrivit Ministerului Educației, pentru anul de studii 2022-2023, numărul total de posturi vacante în instituțiile de învățământ constituie 2.161, cu aproape 200 mai mult decât anul trecut. Cea mai gravă situație este în raioanele Ungheni, Hâncești, Nisporeni, Călărași și Ialoveni.

Raionul Ungheni este unul dintre cele mai mari din Republica Moldova, iar lipsa cadrelor didactice se simte aici tot mai acut. Potrivit șefei Direcției Educație Ungheni, Iulia Pancu, pentru noul an de studii nu au fost suplinite nici 10 procente din posturile vacante. „Din 129 de cadre didactice necesare, ne-au fost repartizate de minister 13, dintre care, până la acest moment, s-au prezentat doar trei”, precizează responsabila.

Situația este și mai proastă în raionul Călărași, unde nu s-a prezentat la locul de muncă repartizat niciun tânăr specialist. „Criza de cadre se resimte în multe localități din raionul Călărași, fie că este vorba de școli mari, precum gimnaziile din Bravicea sau Pitușca, fie că e vorba de liceele din orașul Călărași («Mihail Sadoveanu» și «Vasile Alecsandri»), fie că e vorba de gimnazii mici, ca cele din Pârjolteni și Bahmut”, spune șefa Direcției Învățământ Călărași, Elena Gonța.

La nivel de țară, cele mai multe posturi vacante în școli sunt cele de învățători de clasele primare (226 de locuri) și profesori la disciplinele-cheie: matematica (211) și limba română (128).

„Disciplinele la care noi ducem o lipsă enormă de cadre sunt matematica, învățământul primar, limba și literatura română, educația fizică, în aceleași instituții ca și anul trecut: liceul «Elada» din Măcărești, gimnaziile din Sinești și Frăsinești”, confirmă șefa Direcției Educație Ungheni, Iulia Pancu.

Tinerii nu vor să lucreze în sate

Șefii direcțiilor educație cu care am discutat ne-au spus că tinerii de azi nu sunt interesați să devină profesori, iar absolvenții facultăților pedagogice nu vor să lucreze în sate din cauza salariilor mici.

„Nu îi atrag nici cei 120.000 de lei oferiți de stat pentru 3 ani, deoarece ulterior vor trebui să lucreze oricum cu salarii modeste. Mai întâi de toate, ar trebui să facem această specializare atractivă la nivel de universități. Contează și motivarea financiară. Am auzit recent că cel mai mare salariu, de 40.000 de lei, este la specialitatea Inginerie. Or, noi suntem ingineri de suflete, dar la noi un tânăr specialist se duce acasă cu 5.000 de lei net”, explică Iulia Pancu.

O parte dintre tinerii profesori pleacă peste hotare, alții își schimbă domeniul de activitate. „Aici, mai degrabă, este vorba de faptul că în sistemul educațional e foarte greu de lucrat. Este o profesie solicitantă, volumul de muncă este mare, tinerilor specialiști le vine greu să mențină disciplina în clasă”, este de părere Oxana Gherman, șefă de secție la Direcția Educație din raionul Ialoveni.

Pensionarii revin la catedră

În aceste condiții, responsabililor din educație nu le rămâne decât să se roage de profesorii care s-au pensionat să revină în școli. Conform legii, contractele cu ei pot fi semnate doar pentru un an, așa că în fiecare toamnă aceștia sunt reangajați.

„Avem un sistem care, să recunoaștem, este îmbătrânit. Cei de vârstă pensionară sunt profesioniști foarte buni, dar, oricum, natura nu o schimbă nimeni, îi pierdem cu timpul și pe ei”, spune șefa Direcției Educație Ungheni.

În instituțiile de învățământ din raionul Călărași vor fi angajați 122 profesori care s-au pensionat. „În plus, luăm și specialiști din alte domenii, care se reprofilează. Îi angajăm pe o perioadă determinată, cu posibilitatea de a le prelungi contractele de muncă, în cazul în care se înscriu la studii pedagogice”, povestește responsabila de la Călărași.

O altă soluție pentru școli este cumularea disciplinelor de către profesori. „Mai trimitem profesorii care nu au norma de ore la cursuri de recalificare, ca să poată ulterior preda și obiectele unde nu avem cadre didactice”, povestește reprezentanta Direcției Educație Ialoveni.

Criză de educatori în grădinițe

Dintre toate cadrele didactice, cel mai mare deficit este printre educatori, în toată țara fiind nevoie de 256 de specialiști. Cele mai multe posturi vacante sunt în raioanele Hâncești, Drochia, Călărași și Leova și în municipiul Chișinău. Și acestea vor fi suplinite, în mare parte, de pensionari.

Ministerul Educației recunoaște că problema este gravă și persistă de mai mulți ani. Autoritățile promit că vor aproba, în curând, o strategie de dezvoltare a educației, care va conține un pachet de propuneri pentru soluționarea crizei cadrelor didactice din învățământul general.

„Toate acțiunile vor fi îndreptate spre a motiva financiar cadrele didactice, și nu doar prin majorări salariale. Vor fi și alte pachete sociale pentru absolvenți. Pentru a pune în aplicație această strategie, e nevoie de resurse financiare enorme, dar acest lucru va fi făcut obligatoriu. În caz contrar, riscăm ca în viitorul apropiat să crească numărul oamenilor care pleacă din sistem”, a declarat pentru Europa Liberă șeful Direcției învățământ general de la Ministerul Educației, Valentin Crudu.

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

XS
SM
MD
LG