Admiterea online în universitățile din R. Moldova, prin intermediul platformei e-Admitere, se amână pentru 2024. Potrivit Ministerului Educației, în acest an înscrierile se vor face, din nou, în format mixt: electronic și fizic. Autoritățile vor să simplifice soft-ul, pentru a-l face mai accesibil pentru tineri și pentru a reduce din costuri.
„Conceptul e-Admitere este în proces de consultare, avizare și expertizare. Acesta presupune crearea unei platforme unice de admitere cu conexiune între instituțiile de învățământ superior. Proiectul a fost avizat de Agenția de Guvernare Electronică, urmează să fie trimis spre avizare instituțiilor de învățământ ca, ulterior, să fie urmați toți pașii legali. Cred ca va fi lansat deja anul viitor”, a declarat Europei Libere Viorica Pistrui, consultantă în serviciul de presă al Ministerului Educației.
Potrivit autorităților, platforma va gestiona întregul flux al concursului de admitere și de înmatriculare a candidaților și va ușura procesul. Majoritatea universităților folosesc deja propriile softuri de pre-admitere, acestea, însă, dau erori uneori.
Secretarul comisiei de admitere de la Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), Radu Melnic, a spus Europei Libere că procesul de admitere la UTM va începe pe 24 iulie, dar actele pot fi deja depuse online, prin intermediul unui soft intern. Dosarele vor fi recepționate atât online, cât și fizic timp de opt zile, după care vor fi publicate listele intermediare, iar candidații vor avea la dispoziție trei zile pentru a depune actele în original.
Candidații completează greșit dosarele și sunt de negăsit
Radu Melnic susține că sistemul de admitere online al universității a demonstrat că tinerii încă nu sunt pregătiți pentru a depune dosarele exclusiv online.
„Cel puțin noi, membrii comisiei de admitere, nu vedem oportun acest lucru, fiindcă anul trecut, din 4.200 de dosare depuse, 2.800 au fost completate greșit. Din cele greșite, am putut da numai de vreo 600 de candidați, ca să poată face corectări. Ceilalți nu au putut participa la admitere”, a explicat responsabilul de la UTM.
Potrivit lui, candidații fac greșeli fie din neatenție, fie din necunoaștere: „Nu încarcă copia buletinului de identitate sau greșesc codul fiscal. Cum poate fi admis un dosar fără media de la BAC, de exemplu, când nota aceasta este componentă din media de concurs”.
- Te-ar putea interesa și: Colegiul care și-a triplat numărul de elevi după ce a introdus specialități IT: „De la bucurie la admitere la lipsă de profesori”
O altă problemă este că sistemul poate da erori, în cazul în care mai mulți candidați au aceiași medie de concurs. „Când depun o sută-două de oameni, este ok, dar imaginați-vă când participă 5.000 de candidați. De când lucrez, am avut foarte multe cazuri când media era identică la patru persoane acolo unde trebuia să treacă doar una. În acest caz, fiecare dosar trebuie analizat separat”, spune Melnic.
El a mai menționat că, atunci când s-au gândit sa lanseze platforma e-admitere, autoritățile s-au inspirat din experiența țărilor baltice, însă acolo nivelul educației IT este mult mai ridicat decât în R. Moldova.
Rectora Universității Pedagogice „Ion Creangă”, Alexandra Barbăneagră a precizat Europei Libere că în instituția pe care o reprezintă admiterea se va face începând cu 24 iulie, la fel, în format mixt.
„La noi, la universitate, parcă nu au fost probleme majore cu admiterea prealabilă online, dar ea se face în continuare și cu prezență fizică. Candidații trebuie să aducă actele în original”, a spus Barbăneagră.
Costul proiectului e-Admitere este de circa 790.000 de dolari. Banii sunt oferiți de Ministerul Educației în cadrul proiectului „Învățământul superior din Moldova”.
Admiterea în universități va începe pe 17 iulie. În anul de studii 2022-2023, în instituțiile de învățământ superior din R. Moldova au fost înmatriculați 14.516 de studenți, la ciclurile licență și masterat.