Linkuri accesibilitate

Interviu | Psihoterapeut: „Angajatorii sunt primii responsabili de menținerea sănătății mintale la locul de muncă” 


Imagine simbol.
Imagine simbol.

Sănătatea mintală la locul de muncă joacă un rol important în starea de bine a angajaților și contribuie la o atmosferă prietenoasă în colectiv, spune psihiatrul și psihoterapeutul Andrei Eșanu, într-un interviu la Europa Liberă, cu ocazia Zilei mondiale a sănătății mintale, marcată pe 10 octombrie.

Europa Liberă: De ce este importantă sănătatea mintală la locul de muncă?

Psihiatrul și psihoterapeutul A. Eșanu
Psihiatrul și psihoterapeutul A. Eșanu

Andrei Eșanu: Sănătatea mintală este parte a sănătății omului, în general. Jobul este locul unde noi petrecem foarte mult timp și, de fapt, aceasta este o parte din viața noastră care ne definește, care ne caracterizează. Când suntem întrebați cine suntem, de obicei, spunem numele, vârsta și cu ce ne ocupăm. Ocupația este ceva ce ne definește, respectiv, este bine să menținem un mediu sănătos la locul de muncă.

Europa Liberă: Cum menținem sănătatea mintală la locul de muncă?

Andrei Eșanu: Aici sunt două aspecte importante: ce pot face eu ca persoană și ce poate să facă organizația pentru mine, ca angajat. Ghidurile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) recomandă:

  • Să păstrezi echilibru între viața profesională și viața personală. Să știi câte ore pe săptămână să lucrezi, cât este benefic pentru sănătatea ta mintală.
  • Să iei mici pauze în timpul zilei de muncă.
  • Să practici relaxarea, ca să poți scădea din anxietate și suprasolicitare. De exemplu, să practici yoga, meditația.
  • Să nu mergi cu sarcinile de la muncă acasă, ceea ce fac, de fapt, foarte mulți angajați. Chiar dacă stau acasă, cu familia, se gândesc la sarcinile de la job sau chiar le îndeplinesc de acasă și nu se pot deconecta de la job.
  • Să practici autoevaluarea. Să te întrebi: „Cât de bine mă simt? Cât de mult investesc în starea mea de bine? Care este rolul meu personal? Ce pot eu să schimb, până a aștepta ca altcineva să schimbe?”


Europa Liberă: Și dacă vorbim de angajator, el cum poate să susțină sănătatea mintală a angajatului?

Andrei Eșanu: Angajatorii sunt primii responsabilii pentru starea de bine a angajaților și menținerea sănătății mintale la locul de muncă. Sunt mai multe metode, descrise de ghidurile OMS:

  • Să mențină un mediu deschis, în care angajații să poată vorbi despre dificultățile pe care le întâmpină la locul de muncă, inclusiv despre problemele de sănătate mintală. Atunci când un angajat se simte rău, el să poată avea acces la managementul instituției, să nu fie stigmatizat, sancționat pentru că vorbește despre asta și să găsească, împreună cu angajatorul, soluții pentru a îmbunătăți situația.
  • Să organizeze întâlniri, discuții pe tema sănătății mintale, pentru că nu toți cunosc ce înseamnă sănătatea mintală la locul de muncă, nu toți știu ce sunt depresia, anxietatea, burnout-ul. Să angajeze un psiholog, care să le ofere angajaților consiliere în mod anonim.
  • Să le interzică angajaților să trimită e-mail-uri seara, după programul de muncă, sau în weekend.
  • Să le acorde angajaților anumite facilități, precum abonamente la sala de sport sau prânzuri gratuite.
  • Să organizeze teambuilding-uri, în care angajații pot împărtăși aceleași hobby-uri.

Europa Liberă: Schimbarea locului de muncă poate îmbunătăți sănătatea mintală?

Andrei Eșanu: Uneori, este necesar să schimbăm locul de muncă, dacă nu ne descurcăm cu sarcinile. Dacă am încercat toate metodele și nu s-a schimbat nimic, atunci este recomandat, chiar dacă este o decizie complicată. Uneori, sunt medii toxice, unde nu se respectă starea de bine, e o continuă suprasolicitare, nu se respectă viața personală și familială a angajatului. În astfel de cazuri, trebuie să avem curajul să schimbăm locul de muncă.

Trebuie, însă, să fim atenți la acest aspect. Dacă schimbăm locul de muncă la fiecare jumătate de an și nu ne simțim bine nicăieri, ar trebuie să ne autoevaluăm: „Cât de bine mă descurc la locul de muncă? Cât de bine fac față stresului la locul de muncă?”

Europa Liberă: Un mediu de muncă ostil poate crește reziliența angajatului?

Andrei Eșanu: Un mediu de muncă ostil nu este benefic pentru sănătatea mintală. Reziliența crește pe baza faptului că o persoană învață cum să facă față stresului. Poate învăța aceste mecanisme din familie, din lecturi, din participarea la diverse instruiri. Mediul ostil nu poate fi benefic, el nu crește reziliența, ci, pur si simplu, te impune să folosești metodele învățate în altă parte.

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG