Linkuri accesibilitate

Laboratorul social | Ospitalitate, profit, autenticitate. Cum se transformă ospitalitatea moldovenească când devine produs?


Patru artizani din Lunca Prutului de jos. De la stânga la dreapta: Sergiu Chetroi, Maria Minciună (cunoscută ca tanti Mașa), Gheorghe Burcă, Valentina Grigoriță.
Patru artizani din Lunca Prutului de jos. De la stânga la dreapta: Sergiu Chetroi, Maria Minciună (cunoscută ca tanti Mașa), Gheorghe Burcă, Valentina Grigoriță.

Cât am învățat de la artizanii din Lunca Prutului să cos opinci, să țes covoare și să fac „chiperi chisat”, i-am întrebat cum e să fii gazdă contra cost. Pot fi la fel de calzi și primitori și cu turiștii ca și cu rudele lor? Cât de mare e efortul de a primi turiști și ce au de câștigat din asta?

Ospitalitate, profit, autenticitate. Cum se transformă ospitalitatea moldovenească când devine produs?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:59:31 0:00

Am vizitat câțiva artizani din Lunca Prutului de Jos care de vreo doi-trei ani, pe lângă meșteșugurile pe care le practică, au început să ofere și servicii turistice. Adică, primesc în vizită grupuri de turiști dornici să-și diversifice experiențele din vacanță. Agenții din turism știu că azi turiștii din întreaga lume nu caută atât să viziteze locuri și monumente impresionante, ci mai degrabă să trăiască experiențe de care nu au parte în rutina lor.

Ospitalitatea e unul din miturile noastre identitare. Acum zece ani a fost inclusă și în sloganul de țară, „Ospitalitate, tradiție, mister”. Și este ideea principală din spoturile de promovare a turismului în Moldova.

Ospitalitatea noastră e despre a oferi oricui intră în casa ta chiar și din puținul pe care-l ai. Dar e și despre a păstra ce-i mai bun pentru musafiri, ca să dai bine în fața străinilor. Percepem propria ospitalitate atât ca pe un punct forte și motiv de mândrie, dar și ca pe o vulnerabilitate și motiv de frustrare.

În acest episod din „Laboratorul social” m-am întrebat dacă legendara noastră ospitalitate poate funcționa și în condiții de piață și nu doar în condiții de casă. Poate fi profitabilă și în același timp să rămână autentică așa cum o știm noi ca musafiri sau ca gazde?

„Laboratorul social” poate fi găsit și pe Apple Podcasts, Google Podcasts și YouTube. Peste hotare, podcastul este accesibil și pe Spotify.
  • 16x9 Image

    Victoria Coroban

    Îmi place să observ oamenii, procesele și fenomenele din societate. Primele emisiuni radio în direct le-am realizat la vârsta de 15 ani la Nisporeni. După ce am absolvit facultatea de jurnalism la Universitatea din București am lucrat în producție de film și management cultural. În 2011 am revenit în radio odată cu lansarea Radio România Chișinău, unde am făcut emisiuni pe subiecte sociale. Din noiembrie 2022 realizez podcastul „Laboratorul social” la Europa Liberă. 

XS
SM
MD
LG