Linkuri accesibilitate

Podcastul Reporterii | Istorii virale despre oameni obișnuiți, dar extraordinari, spuse de Europa Liberă


Pe 9 august 2023, pe pagina de Facebook a Europei Libere Moldova se producea o explozie – un reportaj despre o mamă adoptivă decola vertiginos, adunând peste un milion de vizualizări într-o singură zi. Era pentru noi un record, dar nu unul singuratic. Explicația - în noul episod din Reporterii.

Istorii virale despre oameni obișnuiți, dar extraordinari, spuse de Europa Liberă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:35:57 0:00

Reportajul video viral se intitulează „Mamă pentru 28 de copii” și redă povestea Anei Furtună, o femeia de 69 de ani de la Edineț, care a crescut împreună cu soțul ei, rând pe rând toți acești copii, luați de la orfelinat, i-a trimis la studii și le-a făcut nunți...

Este o istorie unică și plină de căldură umană, pe care protagonista și câțiva copii rămași pe lângă ea o spun ei singuri în mai puțin de 4 minute de reportaj video, ghidați numai de jurnalista Europei Libere, Eugenia Apostu...

Formatele social media și profunzimea povestirii

Social media a impus presei formate noi, forțându-ne să ne exprimăm pe scurt și pe cât posibil în imagini, pentru un public tot mai grăbit... Dar laconic nu trebuie să însemne neapărat puțin, iar video nu trebuie să însemne neapărat superficial.

Pentru o metaforă puternică, nu-ți trebuie multe cuvinte. „Cizmar fără picioare” are doar trei, dar spune enorm de mult și nu este numai o metaforă. Iosif Bujor, de 72 de ani, și-a pierdut picioarele cu o jumătate de viață în urmă, într-un accident de tren. Repară acum încălțămintea altora la el în sat, Izvoare, Florești.

„Hai!”, a fost răspunsul său scurt, când Victor Maxian, autorul MoJo Europa Liberă, un set de produse pentru platformele noastre digitale, l-a văzut întâmplător în fața atelierului său de cizmărie și i-a propus să-i spună istoria în 90 de secunde de Reels.

Iosif Bujor este un om puternic și hotărât, care a găsit forța să-și ia viața de la capăt, să se reprofileze din șofer în cizmar, ajungând să câștige medalii la arm-wrestling și haltere..., iar spectatorii, peste 1 milion, care au făcut click pentru a vedea Reels-ul cu el, au fost atrași probabil tocmai de asta.

Ca oameni, ne putem raporta cu ușurință la asemenea situații și istorii. Succesul lor arată și cât de importante le consideră publicul Europei Libere Moldova. Re-povestim câteva (șase) prin viu grai în acest episod din Reporterii.

Cu un episod nou în fiecare luni, „Reporterii” este un podcast în care relatăm pentru ascultătorii noștri - cei care ne ascultă în mașină, în căști în transportul public sau acasă, înainte de culcare – la ce proiecte lucrează reporterii Europei Libere pentru site-ul nostru, pentru paginile noastre de Facebook și Instagram, pentru canalul de YouTube. Vă puteți abona la podcast pe platformele Apple Podcast, Google Podcast, pe YouTube, iar ascultătorii din străinătate îl pot găsi și pe Spotify. Audiție plăcută!
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG