Linkuri accesibilitate

Podcastul Reporterii | Ce a urmat după „Primul caz #MeToo în lumea teatrală din R. Moldova”


Nu se întâmplă chiar în fiecare zi ca presa din Lituania să scrie despre R. Moldova. Dar pe 25 august a scris. Interesul a fost suscitat de un articol al Europei Libere despre un prim caz #MeToo în lumea teatrală moldoveană, în care o actriță acuză un regizor de hărțuire sexuală.

Ce a urmat după „Primul caz #MeToo în lumea teatrală din R. Moldova”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:31:58 0:00

#MeToo este o mișcare globală care denunță hărțuirea sexuală, hărțuirea sexuală este delict penal, inclusiv în R. Moldova, iar regizorul acuzat este Linas Zaikauskas, originar din Lituania. Actriței, Europa Liberă a decis să-i ascundă identitatea și locul de muncă real pentru a o feri de șicane.

Cazul a ieșit la iveală după un an de zile. În tot acest timp, cei care puteau acționa au decis să tacă. Regizorul acuzat, dar care respinge acuzațiile, a avansat în cariera sa din R. Moldova. În Lituania, fusese găsit vinovat și condamnat pentru o infracțiune similară, în 2018.

Europa Liberă a dezvăluit așadar primul caz de în care o actriță moldoveană a decis să vorbească. Iar în noul episod din Reporterii re-povestim prin viu grai acest articol, dar și reacțiile la el, împreună cu autorul articolului, Nicu Gușan, editorul pentru investigații al Europei Libere.

Reacțiile includ mesaje de solidarizare cu actrița, dar și promisiunea Ministerului Culturii că va elabora și pune în aplicare un regulament și un ghid pentru instituțiile de cultură „pentru a încuraja victimele să raporteze cazurile de violența și hărțuire sexuală, iar administrația să asigure un mediu de muncă în care toți angajații să se simtă în siguranță”.

Cu un episod nou în fiecare luni, „Reporterii” este un podcast în care relatăm pentru ascultătorii noștri - cei care ne ascultă în mașină, în căști în transportul public sau acasă, înainte de culcare – la ce proiecte lucrează reporterii Europei Libere pentru site-ul nostru, pentru paginile noastre de Facebook și Instagram, pentru canalul de YouTube. Vă puteți abona la podcast pe platformele Apple Podcast, Google Podcast, pe YouTube, iar ascultătorii din străinătate îl pot găsi și pe Spotify. Audiție plăcută!
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG