Regizorul Linas Zaikauskas a lucrat în ultimul un an și jumătate în câteva teatre moldovene, adunând în jurul lui mai multe reclamații. În luna iulie, și-a dat demisia din postul de regizor-șef al Teatrul Dramatic Rus de Stat „A. P. Cehov” din Chișinău, după ce o parte a trupei l-a acuzat de diferite abuzuri, pe care el le neagă. Între timp, Europa Liberă a aflat că există și o altă acuzație, mai gravă, de hărțuire sexuală.
El a zis că vrea să jucăm o scenă mai sexuală
„La prima repetiție individuală, cred că era duminică, mi-am citit monologul, dar el a zis că vrea să jucăm o scenă mai sexuală, fără atingeri, doar prin voce și priviri. Când a început să aibă erecție […], eu am oprit totul, am cerut o pauză. Nu știam cum să mă comport mai departe”, a spus actrița, *Nicoleta, Europei Libere.
„N-am vorbit la început pentru că mi s-a spus că nimeni nu o să mă creadă, că la noi în țară nu sunt instituții care să te creadă. Ba chiar dimpotrivă, vor crede că faci asta pentru reclamă. Mi s-a spus că o să se inventeze că la mijloc a fost mai mult, că o să mă ia în derâdere... Dar acum am aflat că există instituții care ajută, care te susțin, îți oferă ajutor psihologic. Și o poți face anonim, cum o facem și noi, așa ca să nu te simți batjocorită sau jignită în public”, spune actrița.
Repetițiile individuale
Linas Zaikauskas a ajuns la teatrul Nicoletei ca regizor-invitat, urmând să pună în scenă câteva spectacole. Actrița spune că regizorul i-a propus de la bun început să facă repetiții în mod individual.
În vârstă de 61 de ani, Zaikauskas a venit în R. Moldova din Ucraina ca refugiat, împreună cu soția și fiul lor, în primăvara lui 2022. Invazia rusească la scară largă din Ucraina l-a prins la Odesa, la Teatrul Național Academic de Operă și Balet. Nu s-a refugiat în țara lui, membră a NATO, crezând că războiul nu va dura mult și că, după o perioadă scurtă de timp petrecută în R. Moldova, va putea reveni în Ucraina, explică regizorul în unul din interviurile acordate la Chișinău.
Nu i-a fost greu să-și găsească de lucru în R. Moldova, chiar dacă în mediul teatral moldovean era aproape un necunoscut. Pe site-ul Teatrului „A. P. Cehov”, Zaikauskas este prezentat ca regizor care a lucrat în mai multe țări, inclusiv Rusia, Ucraina, România și Lituania. Potrivit presei din țara sa natală, Lituania, Linas Zaikauskas a fost găsit vinovat și condamnat, în 2018, pentru hărțuirea sexuală a unei actrițe.
Pe acest fundal au început repetițiile la spectacolul pe care regizorul îl pregătea la teatrul Nicoletei.
Actrița spune că nu doar ea, dar și alte colege erau invitate la repetiții individuale cu Zaikauskas: „Mi s-a părut OK să lucrez adăugător, vreau să muncesc pentru că mie îmi place profesia”.
Mi-a pus mâna acolo, la el, pe deasupra pantalonilor, și mi-a strâns mâna ca să simt tot ce are
Reluată după pauza cerută de Nicoleta, când a văzut că regizorul pare să se excite sexual, prima repetiție individuală cu ea a continuat, după spusele actriței, în același stil. Afirmând că vrea să o ajute să intre în rol și să o facă să-și citească monologul mai cu pasiune, „de parcă ar ține un bărbat de ... (n.r. organele genitale)”, regizorul ar fi înghesuit-o într-un colț al scenei și ar fi forțat-o să pună mâna pe propriile lui organe. „Mi-a pus mâna acolo, la el, pe deasupra pantalonilor, și mi-a strâns mâna ca să simt tot ce are”, spune actrița.
Ceea ce a urmat i-a demonstrat însă că regizorul nu urmărea neapărat să o ajute pe ea să-și joace rolul mai bine: „El s-a excitat iar [...] și i s-au umezit pantalonii. Erau de in și era vizibil”.
Nicoleta spune că, la acea repetiție, a respins alte încercări ale regizorului de a o face să-l atingă, iar Zaikauskas nu a mai insistat, așa încât actrița a rămas cu speranța că a fost numai un episod singular.
Și-a zis că, de fapt, nu s-a întâmplat nimic deosebit, că totul face parte dintr-o „tehnică mai stranie” de lucru a acestui regizor: „Mi-am zis că poate lucrurile s-au mai schimbat în teatru, că eu, jucând în ultima vreme doar în piese pentru copii, poate nu sunt eu cu temele la zi, nu știu cum se lucrează în teatrul dramatic”.
Cuvintele actriței, contra cuvintelor regizorului: „Dacă el zice că nu a fost, cuvintele mele sunt zero”
Nicoleta a căutat să uite acel incident. La un an de atunci, în discuția cu Europa Liberă, a spus că depunerea unei plângeri în instanță i se părea la acea vreme fără șanse: „Mi s-a spus că n-a existat vreun contact (n.r. sexual) ca eu să-mi pot proba cuvintele, n-am înregistrări audio, n-am confirmare de la medic și nu am martori”.
Numai că incidentul de la prima repetiție individuală nu a fost singurul. Nicoleta spune că, în următoarele săptămâni, regizorul a continuat să-i ceară să facă lucruri despre care ea nu înțelegea prea bine dacă sunt „un joc, repetiție sau ceva care încalcă drepturile omului”.
Mi-a spus că ar fi bine să vin fără chiloți la repetiții
Zaikauskas i-ar fi propus să pretindă că s-a îndrăgostit de el așa încât, jucând ei doi această farsă între ei, actrița să poată interpreta mai convingător rolul erotic din spectacolul cel real pus de regizor în scenă: „Mi-a spus că ar fi bine să vin fără chiloți la repetiții, de dorit, în fustă, și să-l avertizez despre asta printr-un mesaj sau să i-o șoptesc la ureche, ca să nu audă nimeni”.
În cuvintele Nicoletei, regizorul care încerca să o atingă cu orice prilej prezenta totul ca pe o tehnică a sa cu scopul de a mai „dezgheța” actrițele, ca acestea să devină mai dezinvolte, precum Marilyn Monroe în faimoasele ei ședințele foto erotice: „Și el îmi spunea că asta e normal. Și încerca să-mi explice că actorii în ziua de astăzi au trei dependențe: alcoolul, drogurile și sexul. Și cea mai puțin nocivă ar fi sexul. Și că-i de dorit ca o femeie să aibă mai mulți bărbați, să aibă amanți, care să nu se știe între ei”.
Nicoleta spune că nu a dat curs propunerii regizorului de a juca farsa cu îndrăgostitul. Ea crede că această reacție a dus la următoarea decizie a lui Zaikauskas: i-a retras rolul. Când Nicoleta l-a întrebat de ce i l-a retras, regizorul ar fi abuzat-o verbal, spunându-i că este urâtă și lipsită de talent, iar pentru ca el să lucreze cu ea mai departe și să facă din ea actriță adevărată, Nicoleta ar trebui „să-l motiveze cu ceva”.
Până în acest moment, actrița nu spusese nimănui ce i s-a întâmplat la prima repetiție individuală cu Zaikauskas și ce propuneri i-a făcut regizorul. Dar de data aceasta a depus plângere la directorul teatrului.
„Sunt un regizor bun, solicitat și, cel mai probabil, nu sunt o persoană rea”
Într-o discuție cu Europa Liberă, Zaikauskas a respins orice acuzație de hărțuire care i se aduce în R. Moldova. „Sunt un regizor bun, solicitat și, cel mai probabil, nu sunt o persoană rea”, a scris Zaikauskas într-o conversație pe Messenger cu noi. El a sugerat că este „foarte posibil” ca acuzațiile să fie un act de răzbunare din partea actorilor care n-au primit rolurile dorite în spectacolele montate de el.
Dar, în afară de o dezmințire generală, regizorul nu a acceptat un interviu față în față cu noi, în care să răspundă, de exemplu, unor întrebări punctuale în legătură cu scenele descrise de Nicoleta, pe care actrița le consideră acte de hărțuire sexuală.
Negocierile noastre cu Zaikauskas au durat mai mult de o săptămână, iar regizorul a cerut întrebări în scris. Odată primite, regizorul ne-a informat că a trebuit să plece din R. Moldova din cauza unei urgențe în familie, dar că ne va răspunde la întoarcere, fără să precizeze când se va întoarce. Europa Liberă va examina răspunsurile lui Linas Zaikauskas, dacă acesta le va trimite redacției.
„Poate i s-a părut actriței”
Directorul teatrului unde lucrează Nicoleta a spus Europei Libere că a primit nu una, ci două plângeri de hărțuire sexuală împotriva lui Zaikauskas. Nicoleta a depus și o plângere în scris, iar o altă actriță s-a plâns doar verbal (potrivit colegilor din teatru, autoarea acestei plângeri a emigrat între timp și nu a putut fi contactată de noi).
Directorul spune că l-a convocat pe regizor „imediat”, pentru că „la noi nu se înregistrase niciodată un asemenea comportament”. Zaikauskas a negat „orice intenție cu tentă sexuală”. Regizorul s-ar fi plâns la rândul său pe actriță, spunându-i directorului că aceasta nu și-ar fi îndeplinit responsabilitățile de serviciu.
În apărarea sa, Zaikauskas i-ar fi spus directorului că a încercat numai să-i explice actriței „erotismul personajului”, iar felul în care a procedat face parte din metoda sa de lucru. Dar „dacă aici nu este înțeles corect”, regizorul ar fi sugerat că este gata să renunțe la spectacol.
În conversația cu Europa Liberă, directorul spune că a fost categoric cu Zaikauskas: „I-am zis că la noi așa nu se lucrează și gata, punct (...), iar dacă astfel merg lucrurile, categoric oprim orice colaborare”.
„El zicea să mă uit în oglindă ca să văd cât sunt de urâtă, că sunt un nimeni și voi fi un nimeni, dacă nu-l voi asculta pe el și, dacă nu voi face ce spune el, nu voi lucra în niciun teatru”Nicoleta, actriță
Pe actriță, directorul a îndemnat-o „să se liniștească, să nu-i fie frică”, spunându-i că el a „luat sub control toată situația”. A încurajat-o să-l contacteze oricând, dacă situația se repetă. Teatrul nu-și putea permite ca spectacolul să eșueze în urma posibilului caz de hărțuire sexuală, pentru că aceasta ar fi însemnat între altele ca toți actorii angajați în această producție să rămână neplătiți, iar la premieră urmau să vină (și au venit) invitați speciali, inclusiv ministrul Culturii, Sergiu Prodan...
Directorul teatrului spune că a „aplanat repejor” situația și că „până la urmă au ieșit două lucrări bune, două spectacole bune”, dar că nu și-a format o opinie definitivă despre cele întâmplate: „În procesul de lucru poate au mai fost ceva ciocniri cu noul regizor, cu noile metode (...), poate nu explica normal, nu explica așa cum eram deprinși, cândva (...), poate i s-a părut actriței, mă rog, nu știu cum... O mică ciocnire, neplăcere, s-a produs, dar că a pus mâna, că nu a pus mâna, nu pot să confirm”.
Directorul a considerat că discuțiile sale cu actrița și cu regizorul au fost suficiente, așa încât nu a sesizat alte autorități, ca Ministerul Culturii, în subordinea căruia se află teatrul, sau poliția.
„Metoda de lucru” a lui Zaikauskas, care a dus la două plângeri de hărțuire sexuală în câteva luni, nu i se pare neapărat „corectă” directorului teatrului, dar „fiecare regizor își are metodele și principiile sale”, a mai spus acesta.
Ministerul Culturii: „N-am știut”
Ministerul Culturii a fost sesizat în legătură cu metodele lui Zaiskauskas în luna mai 2023, dar de altcineva și în alte circumstanțe.
S-au plâns la minister mai mulți membri ai trupei Teatrului Dramatic Rus de Stat „A. P. Cehov” din Chișinău, unde Zaiskauskas a fost mai întâi regizor-invitat, iar apoi regizor-șef.
„La probe, (n.r. regizorul) mi-a cerut să spun tabla înmulțirii - să înmulțesc doi cu doi, doi cu trei, doi cu patru – în așa fel încât să-l conving că îl iubesc”, a spus Europei Libere actrița Ecaterina Brausova, membră și a consiliului artistic al Teatrului „A. P. Cehov”. „Eu la fel am avut asemenea probe. Trebuia, recitând o poezie, să-l conving că sunt îndrăgostită de el”, a spus și actrița Ecaterina Boldescu.
O altă actriță care a solicitat Europei Libere să vorbească în condițiile anonimatului a spus că Zaikauskas a agresat-o fizic și i-a provocat durere pentru a o face să plângă, așa încât ea să poată interpreta mai convingător o scenă în care trebuia să plângă.
Șefa trupei, Liubovi Roșina, a spus Europei Libere că „mai multe actrițe ieșeau în lacrimi” de la repetițiile cu Zaikauskas: „Îmi ziceam că poate acestea-s metodele lui de lucru și mă rugam de actrițe să nu plece”.
Directorul Teatrului „A. P. Cehov”, Fiodor Gladii, a spus Europei Libere că știa că actorii se plâng între ei, dar că nimeni nu a depus vreo plângere în scris, ca el, directorul, să poată acționa. „Nu am văzut nici un document care ar invoca ceva împotriva lui Linas”, a spus Gladii Europei Libere. În discuțiile pe care le-a avut cu el, regizorul ar fi negat acuzațiile verbale ale angajaților teatrului.
- Te-ar putea interesa și: Hărțuirea sexuală la locul de muncă, un fenomen redus la tăcere în R. Moldova
Excepție face cazul unui asistent de sală, care ar fi fost agresat de Zaiskauskas, depunând o plângere în scris. Directorul teatrului spune că, în urma constatărilor unei comisii de anchetă, „cei implicați” s-au ales cu „o avertizare”.
Ministerul Culturii a spus Europei Libere că a aflat despre situația de la Teatrul „A. P. Cehov” pe 12 mai, când reprezentanții ministerului au avut întrevederi cu membrii conducerii teatrului. „Ministerul a solicitat administrației teatrului să ia măsuri pentru a elucida situația în teatru și să întreprindă acțiunile necesare care vor exclude pe viitor asemenea incidente”, se arată în răspunsul ministerului.
„Bună, Nicoleta! A apărut o problemă...”
În perioada investigației făcute de Europa Liberă, Linas Zaikauskas a contactat mai multe actrițe de la teatrele moldovene unde a lucrat, pentru a le sugera să-l laude în cazul în care sunt căutate de jurnaliști.
Nu toate actrițele cu care a lucrat regizorul au avut o experiență negativă. „Sper că dacă vei fi contactată de jurnaliști le vei spune anume aceasta”, i-a spus regizorul unei actrițe în unul din mesajele expediate acesteia. O altă actriță, care a descris în culori pozitive colaborarea cu Zaikauskas, a recunoscut că regizorul a contactat-o ulterior pentru a-i solicita să trimită o scrisoare în apărarea sa la Ministerul Culturii.
Regizorul a încercat să o contacteze de mai multe ori și pe Nicoleta. „Bună, Nicoleta! A apărut o problemă, o neînțelegere, despre care aș vrea să discutăm ca între colegi”, se spune în unul din mesajele sale.
Europei Libere Zaikauskas nu i-a răspuns punctual, spunând că a fost nevoit să plece urgent din R. Moldova. Într-un mesaj pe Messenger, regizorul a sugerat că la Teatrul „A. P. Cehov” mai continuă o anchetă, și-a exprimat speranța că va putea reveni în R. Moldova până la finalul ei și a promis că atunci „va răspunde neapărat tuturor întrebărilor”.
În mesaj, el îi spune mai întâi reporterului că motivul plecării subite din R. Moldova este îmbolnăvirea gravă a mamei sale, iar apoi următoarele: „Sper că mama dumneavoastră este vie și sănătoasă și sunt convins că o iubiți foarte mult. Prin urmare, vă rog să înțelegeți situația mea și să aveți puțină răbdare”. „Adevărul și obiectivitatea”, mai scrie Zaikauskas, „nu fac casă bună cu agitația și graba. Cine altcineva dacă nu voi, jurnaliștii, ar trebui să știți cel mai bine acest lucru?”.
Condamnarea lui Zaikauskas pentru hărțuire sexuală în Lituania
Linas Zaikauskas a fost condamnat la el în țară, în Lituania, pentru hărțuire sexuală și și-a ispășit pedeapsa, în 2018. A trebuit să petreacă 44 de zile în detenție și să achite victimei, o actriță de la Teatrul „Juozas Miltinis” din orașul lituanian Panevėžys, 3000 de euro în calitate de prejudicii morale și alte 100 de euro ca prejudicii materiale.
„Linas Zaikauskas a contestat verdictul în instanțele superioare, dar Tribunalul regional Panevezys, dar și Curtea Supremă a Lituaniei au respins recursurile, lăsând verdictul instanței de fond în vigoare”, se arată într-un răspuns al Tribunalului districtual Panevezys pentru Europa Liberă.
În 2017, actrița Erika Račkytė, atunci în vârstă de 23 de ani, a vorbit public despre faptul că Linas Zaikauskas a atins-o, a încercat să o sărute cu forța și a amenințat-o că o va concedia din teatru dacă nu se va culca cu el.
Račkytė a depus plângere la Oficiul Avocatului Poporului pentru Egalitate de Șanse, care în urma unei anchete a concluzionat că „a existat un act de hărțuire sexuală la locul de muncă”.
„Cea mai importantă dovadă, care ne-a ajutat să demonstrăm acest lucru (n.r. hărțuirea sexuală la locul de muncă), au fost înregistrările audio furnizate de victimă”, se arată într-un răspuns al Oficiului trimis Europei Libere. „Acest caz a avut succes în instanță datorită probelor furnizate dar și, de asemenea, curajului victimei de a vorbi public despre experiența ei”, se mai spune în răspuns.
Linas Zaikauskas s-a judecat și cu Avocatul Poporului. Cazul a ajuns în instanță pentru că regizorul nu a fost de acord cu concluziile anchetei făcute de Oficiul Avocatului Poporului pentru Egalitate de Șanse. În cele din urmă, Curtea Administrativă Supremă a Lituaniei „a constatat că ancheta a fost desfășurată în mod corespunzător și concluzia acesteia a fost corectă”.
Hărțuirea sexuală în R. Moldova: este foarte greu să acumulezi probe
În R. Moldova, hărțuirea sexuală este definită ca „o acțiune cu caracter sexual prin comportament fizic, verbal sau nonverbal, care creează o atmosferă umilitoare pentru victimă, săvârșită profitând de starea ei de dependență”.
Este considerată infracțiune penală, este pedepsită cu o amendă (între 25.000 - 32.500 de lei), cu muncă neremunerată sau cu închisoare de până la doi ani. Obligația de a proba hărțuirea sexuală nu cade pe umerii victimei, ci a procurorilor.
„Procuratura este datoare să întreprindă toate măsurile procesuale, să depisteze dacă acel act a avut sau nu a avut loc, dacă plângerea victimei se încadrează în componența de hărțuire sexuală sau nu”, a spus Europei Libere Daniela Josanu, juristă la Centrul de Drept al Femeilor, o organizație neguvernamentală care oferă sprijin juridic și psihologic inclusiv victimelor hărțuirii sexuale.
Dar să demonstrezi că infracțiunea de hărțuire sexuală a avut loc este dificil pentru că „victima nici nu-și pune problema să filmeze o asemenea situație, o discuție”, spune Josanu.
În anul 2022, instituțiile de apărare a legii au înregistrat 20 de sesizări cu privire la comiterea infracțiunii de hărțuire sexuală, arată date adunate de CBS-Research în studiul „Hărțuirea sexuală la locul de muncă: între percepție și realitate” realizat pentru Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare.
Cazul Nicoletei, ca și multe altele, n-a ajuns în statisticile oficiale. Potrivit datelor studiului, doar 4 din 10 persoane abuzate raportează și solicită ajutor. De cele mai multe ori victimele nu știu să recunoască un caz de hărțuire sexuală, nu au încredere în organele competente sau se tem de presiunea socială și blamare.