Linkuri accesibilitate

Podcastul Reporterii | Cum adoptă, cum se adaptează la ele și la ce-i servesc platformele digitale omului de cultură din R. Moldova


Gazda podcastului Reporterii Alexandru Eftode și Vitalie Ciobanu.
Gazda podcastului Reporterii Alexandru Eftode și Vitalie Ciobanu.

La apariția social media, scriitorul și publicistul Vitalie Ciobanu nu a fost neapărat cel mai entuziasmat om de cultură din R. Moldova. Rețelele lipseau comunicarea de profunzime, te forțau prin formatele lor să renunți la o exprimare artistică autentică, impuneau un ritm al vieții infernal.

Dar astăzi, Vitalie Ciobanu își verifică Facebook-ul în fiecare dimineață, nu mai citește ziare sau reviste pe hârtie, nu se mai uită la televizor, iar YouTube-ul a devenit nu numai platforma de pe care se informează, dar de care se folosește pentru a-i informa pe alții.

Cum adoptă, cum se adaptează la ele și la ce-i servesc platformele digitale omului de cultură din R. Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:35:11 0:00


Procesul de adaptare la ceva nou, cum este social media, dar și alte platforme digitale, de la website-uri de știri la, servicii de inteligență artificială, ca ChatGPT, poate implica mai multe etape, variind în funcție de experiența și atitudinea fiecăruia dintre noi față de inovațiile cu pricina.

Cei care cercetează fenomenul disting câteva etape mai mult sau mai puțin comune. La început, omul, iar omul de cultură nu face excepție, manifestă deseori un fel de rezistență, fiind convins că tradiționalul este mai eficient, mai solid, mai bun. Apoi, pe măsură ce aude că social media se răspândește tot mai mult, devine mai curios și intră într-o fază a informării și explorării. De aici nu este mult până descoperă utilitatea acestor platforme și începe o adoptarea graduală. După adoptare vine adaptarea și procesul e ca și încheiat.

Pentru Vitalie Ciobanu, podcastul său video, „Cultura la Frontieră” lansat în luna iunie și difuzat primordial pe canalul de YouTube Europa Liberă Moldova este o formă de adaptare la noua realitate din care rețelele digitale fac deja parte și nu pleacă nicăieri, o realitate în care publicul a migrat deja pe aceste rețele.

Dar „Cultura la Frontieră” este pentru Vitalie mai mult de atât: este și o ocazie de a continua ceea ce a făcut timp de decenii la revista „Contrafort”, și un prilej de a duce mai departe o anumită tradiție a emisiunilor culturale la Europa Liberă.

În acest episod din „Reporterii” discutăm despre cum adoptă și cum se adaptează, pas cu pas, omul de cultură la platformele digitale, despre relația specială, uneori contradictorie a omului de cultură cu social media (o relație specială care vine din relația omului de cultură cu publicul, din faptul că el se află mereu, prin natura ocupației, în fața publicului, fie că este muzician, actor, sculptor sau scriitor), dar discutăm pe îndelete și despre „Cultura la Frontieră”.

Cu un episod nou în fiecare luni, „Reporterii” este un podcast în care relatăm pentru ascultătorii noștri - cei care ne ascultă în mașină, în căști în transportul public sau acasă, înainte de culcare – la ce proiecte lucrează reporterii Europei Libere pentru site-ul nostru, pentru paginile noastre de Facebook și Instagram, pentru canalul de YouTube. Vă puteți abona la podcast pe platformele Apple Podcast, Google Podcast, pe YouTube, iar ascultătorii din străinătate îl pot găsi și pe Spotify. Audiție plăcută!
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG