Linkuri accesibilitate

Podcastul Reporterii | Cum este să fii reporter la un summit unde liderii lumii discută despre evitarea unui război mondial


Cum este să fii reporteră la un summit NATO ca cel de la Vilnius, ținut pe timp de război, unde liderii unor puteri globale decid asupra unor chestiuni care pot însemna acutizarea ostilităților sau prevenirea unei conflagrații mondiale?  

În noul episod din „Reporterii”, Anca Grădinaru, corespondenta Europei Libere România, relatează despre cum a decurs summit-ul de două zile în capitala Lituaniei, avându-l în centrul atenției pe Volodimir Zelenski.

Cum este să fii reporter la un summit unde liderii lumii discută despre evitarea unui război mondial
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:34:30 0:00

Ne întrebăm (și răspundem) în acest episod despre cum și de ce a evoluat opinia liderului ucrainean în timpul reuniunii – el a venit la summit descriind drept „absurd” refuzul anticipat al aliaților la cererea Ucrainei de a fi invitată să adere la NATO și a i se oferi un calendar al aderării, dar a plecat de la summit spunând că acesta este „o victorie” pentru Ucraina și că i-a adus (alte) mari câștiguri.

De ce nu i-a putut oferi NATO Ucrainei un calendar al aderării și cu ce a înlocuit totuși această soluție pe care președintele Zelenski o consideră „ideală”?

Ne mai întrebăm în acest episod cum contribuie ajutorul occidental și al NATO pentru Ucraina la întărirea securității Republicii Moldova, dar nu răspundem numai noi cu Anca Grădinaru, ci și ministrul moldovean de externe, Nicu Popescu, într-un interviu.

Nu dezvăluim aici răspunsul ministrului Popescu – ascultați podcastul până la capăt pentru a-l afla. Putem face însă o comparație și spune că, tot așa cum pentru Ucraina promisiunile făcute de aliați la Vilnius au înlocuit într-un mod oarecum mulțumitor invitația și calendarul aderării la NATO, pentru autoritățile moldovene apropierea Ucrainei de NATO compensează cumva faptul că nu pot renunța la statutul constituțional de neutralitate al Republicii Moldova pentru a face propriile demersuri de apropiere de NATO - chiar dacă ar vrea să schimbe constituția din 1994, le lipsesc voturile.

Cu un episod nou în fiecare luni, „Reporterii” este un podcast în care relatăm pentru ascultătorii noștri - cei care ne ascultă în mașină, în căști în transportul public sau acasă, înainte de culcare – la ce proiecte lucrează reporterii Europei Libere pentru site-ul nostru, pentru paginile noastre de Facebook și Instagram, pentru canalul de YouTube. Vă puteți abona la podcast pe platformele Apple Podcast, Google Podcast, pe YouTube, iar ascultătorii din străinătate îl pot găsi și pe Spotify. Audiție plăcută!

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG