Linkuri accesibilitate

Joe Biden în Finlanda: NATO este „mai unit ca niciodată”


Președintele SUA Joe Biden (stânga) și omologul său finlandez, Sauli Niinisto, vorbesc cu jurnaliștii la Helsinki, pe 13 iulie.
Președintele SUA Joe Biden (stânga) și omologul său finlandez, Sauli Niinisto, vorbesc cu jurnaliștii la Helsinki, pe 13 iulie.

Președintele american Joe Biden a declarat că el și alți lideri NATO au arătat lumii, la summitul care a avut loc la Vilnius, săptămâna aceasta, că alianța militară este „mai unită ca niciodată” după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Aliații „înțeleg că această luptă nu este doar o luptă pentru viitorul Ucrainei”, a spus Biden la Helsinki, unde a încheiat o călătorie de cinci zile în Europa. Lupta Ucrainei este, de asemenea, despre suveranitate, securitate și libertate în Europa de Est și în lume, a spus el pe 13 iulie.

La o conferință de presă cu președintele finlandez Sauli Niinisto, Biden a reafirmat angajamentul total al Statelor Unite față de NATO. „Garantez fără ezitare. Nu am nicio îndoială”, a spus Biden, adăugând că există un sprijin copleșitor din partea poporului american și a parlamentarilor din Congres.

Mai devreme, pe 13 iulie, Biden și Niinisto s-au întâlnit cu liderii Suediei, Norvegiei, Danemarcei și Islandei. Casa Albă a transmis că liderii „au reconfirmat puternicul parteneriat SUA-țările nordice și intensificarea cooperării dintre țările lor, concentrându-se pe securitate, mediu, tehnologie și societate”.

Suedia urmează să fie admisă ca al 32-lea membru al NATO, după ce președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, în ajunul summitului, a fost de acord să înainteze cererea Suediei către parlamentul Turciei pentru aprobare. Suedia a promis, de asemenea, o mai mare cooperare cu Turcia în eforturile de combatere a terorismului.

Atât Suedia, cât și Finlanda, care a devenit cel de-al 31-lea membru al NATO în aprilie, au abandonat o istorie de neutralitatea și nealiniere militară, cerând aderarea la NATO după ce Rusia a invadat Ucraina anul trecut. Scurta oprire a lui Biden în capitala finlandeză a urmat ceea ce el a considerat „un summit NATO de succes” în Vilnius, Lituania, unde aliații au convenit asupra modalităților prin care Ucraina ar putea deveni și ea membră.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit rezultatul summitului „o victorie semnificativă a securității” pentru țara sa și a spus că „înlătură orice îndoială și ambiguitate cu privire la faptul că Ucraina va fi în NATO”. Dar și-a exprimat dezamăgirea că nu a primit o invitație clară de a se alătura.

Biden le-a spus reporterilor că în turneul său a îndeplinit „fiecare obiectiv pe care ne-am propus să-l îndeplinim” și a spus că, în ciuda frustrărilor inițiale ale lui Zelenski, președintele ucrainean „a ajuns să fie foarte fericit”.

El le-a spus reporterilor la Helsinki că Ucraina se va alătura NATO într-o zi. „Nu este vorba despre dacă ar trebui sau nu să se alăture. Este vorba despre momentul în care se poate alătura și va adera la NATO”, a spus Biden.

Președintele Vladimir Putin a reacționat pe 13 iulie la rezultatele summitului, spunând că aderarea Ucrainei la NATO ar amenința propria securitate a Rusiei și va crea tensiuni suplimentare pe scena mondială.

Vorbind la televiziunea rusă, el a spus, de asemenea, că livrările de noi arme către Ucraina nu vor schimba nimic pe câmpul de luptă, ci vor escalada și mai mult conflictul. Tancurile furnizate de puterile occidentale vor fi o „țintă prioritară” pentru forțele ruse, a adăugat el.

XS
SM
MD
LG