Linkuri accesibilitate

Zelenski: Summitul NATO a înlăturat îndoielile legate de viitoarea apartenență a Ucrainei la Alianță


Prim-ministrul britanic Rishi Sunak (stânga) discută cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski (dreapta) și cu președintele american Joe Biden în timpul unei reuniuni a Consiliului NATO-Ucraina la Vilnius, la 12 iulie.
Prim-ministrul britanic Rishi Sunak (stânga) discută cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski (dreapta) și cu președintele american Joe Biden în timpul unei reuniuni a Consiliului NATO-Ucraina la Vilnius, la 12 iulie.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina „a eliminat orice îndoieli și ambiguități cu privire la faptul că Ucraina va fi sau nu în NATO” în timpul summitului de două zile al alianței de la Vilnius, care s-a încheiat la 12 iulie.

El a salutat garanțiile de securitate oferite de țările din Grupul celor Șapte (G7), afirmând că niciodată până acum Ucraina nu a avut o astfel de bază pe care să-și fundamenteze securitatea, în drumul spre aderarea la NATO.

„Pe această fundație, vom construi o nouă arhitectură de acorduri bilaterale de securitate, cu caracter obligatoriu din punct de vedere juridic”, a declarat el. Zelenski apreciază că rezultatele summitului sunt pozitive, reuniunea aducând claritate în ceea ce privește viitoarea aderare a Ucrainei la NATO.

„Pentru prima dată, nu numai că toți membrii alianței sunt de acord cu aderarea Ucrainei, dar și o majoritate semnificativă din cadrul alianței și-a asumat-o", a declarat el după încheierea summitului din capitala lituaniană. „Niciodată până acum cuvintele spuse Ucrainei Sunteți egali între egali de alți membri NATO nu au sunat atât de încărcate de înțeles."

G7 a anunțat un acord de securitate pentru Ucraina, după ce summitul NATO a emis o declarație formulată vag, în care se spune că organizația de apărare formată din 31 de membri „va fi în măsură să adreseze o invitație Ucrainei de a se alătura alianței atunci când aliații vor fi de acord și vor fi îndeplinite condițiile”, fără a spune care sunt acele condiții.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că, în ciuda faptului că nu a fost lansată o invitație de aderare, Ucraina „este acum mai aproape de NATO ca niciodată”, adăugând: „Aștept cu nerăbdare ziua în care ne vom întâlni ca aliați”.

Anterior, la 12 iulie, Zelenskiy a salutat cadrul de securitate pe termen lung pentru Ucraina oferit de G7, dar a subliniat că acesta nu înlocuiește un calendar clar din partea NATO pentru aderarea la alianța militară. „Cea mai bună garanție pentru Ucraina este apartenența la NATO”, le-a spus Zelenski reporterilor.

Cadrul G7 pune bazele pentru ca fiecare națiune din grup să negocieze acorduri pentru a ajuta Ucraina să-și consolideze armata pe termen lung.

Vor fi furnizate, astfel, mai multe echipamente de apărare, va crește și se va accelera schimbul de informații, va fi consolidat sprijinul pentru apărarea împotriva amenințărilor cibernetice și hibride, se vor extinde programele de pregătire și exercițiile militare și se va dezvolta baza industrială a Ucrainei. De asemenea, acordul-cadrul permite încheierea de acorduri bilaterale de securitate pe termen lung între Kiev și țările G7.

„Sprijinirea progreselor Ucrainei pe calea spre aderarea la NATO, împreună cu acorduri oficiale, multilaterale și bilaterale și cu sprijinul copleșitor al membrilor NATO, toate acestea vor trimite un semnal puternic președintelui rus Vladimir Putin și vor readuce pacea în Europa", a declarat premierul britanic Rishi Sunak.

Kremlinul contraatacă

Kremlinul a atacat imediat acordul de securitate, spunând că este „o greșeală”. „Considerăm că încheierea acordului este extrem de prost judecată și potențial foarte periculoasă”, le-a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor de la Moscova, adăugând că „prin oferirea de garanții de securitate Ucrainei, se încalcă securitatea Rusiei”.

Ministerul rus de Externe a declarat, după încheierea summitului, că Kremlinul este pregătit să răspundă la amenințări prin utilizarea tuturor mijloacelor necesare. „Rezultatele summitului de la Vilnius vor fi analizate cu atenție. Ținând cont de provocările și amenințările la adresa securității și intereselor Rusiei care au fost identificate, vom răspunde în timp util și în mod corespunzător, folosind toate mijloacele și metodele pe care le avem la dispoziție", se afirmă în declarația oficială ministerială. „În plus față de deciziile deja luate, vom continua să consolidăm organizarea militară și sistemul de apărare al țării”.

Consiliul NATO-Ucraina

În ultima zi a summitului, alianța a lansat, de asemenea, un nou forum pentru aprofundarea legăturilor cu Ucraina, cunoscut sub numele de Consiliul NATO-Ucraina. Acesta urmează să fie instituția permamentă în cadrul căreia cei 31 de membri ai alianței și Ucraina pot organiza consultări și convoca reuniuni în situații de urgență.

Zelenski a salutat noile promisiuni de sprijin, afirmând că delegația ucraineană „aduce acasă o victorie semnificativă în materie de securitate pentru Ucraina, pentru țara noastră, pentru poporul nostru, pentru copiii noștri”.

Zelenski s-a întâlnit, de asemenea, în marja summitului, cu președintele american Joe Biden, care ulterior a declarat în fața unei mulțimi la Universitatea din Vilnius că angajamentul SUA și al aliaților față de Ucraina „nu va slăbi”. Biden și Zelenski au discutat despre continuarea cooperării în domeniul securității și despre procesele interne din Rusia, „ținând cont de ultimele evenimente” - referire, se pare, la revolta de luna trecută a grupului de mercenari Wagner.

Biden i-a spus președintelui ucrainean, după întâlnirea lor, că „Statele Unite fac tot ce pot pentru a vă oferi ceea ce aveți nevoie”. Sprijinul SUA „va dura mult timp în viitor”, a declarat Biden după întâlnirea cu Zelenski. „Vom ajuta Ucraina să construiască o apărare puternică și capabilă”.

În discursul său de la universitate, Biden a promis că aliații occidentali „nu vor ezita” în apărarea Ucrainei, prezentând lupta împotriva agresiunii rusești ca fiind una dintre provocările centrale ale lumii contemporane. „Unitatea noastră nu se va clătina”, a declarat Biden. „Vă promit”.

Calificând Lituania drept o țară care cunoaște „puterea transformatoare a libertății”, Biden a făcut o paralelă între lupta Lituaniei pentru a scăpa de regimul sovietic și lupta actuală a Ucrainei pentru a respinge invazia Rusiei.

„America nu a recunoscut niciodată ocupația sovietică a țărilor baltice”, a spus el în aplauzele mulțimii aflate într-o curte acoperită cu steaguri americane și lituaniene.

Președintele a arătat că răspunsul SUA și al aliaților la invazia Moscovei este un model de răspuns la alte provocări globale, de la schimbările climatice, la ascensiunea Chinei, subliniind puterea acestei largi coaliții de țări democrate. Angajamentul nostru față de Ucraina nu va slăbi”, a spus el. „Vom apăra libertatea astăzi, mâine și atât timp cât va fi nevoie".

Pe de altă parte, secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, pare ușor nemulțumit de reacția lui Zelenski și sugerează că Ucraina ar trebui să pară mai recunoscătoare pentru sprijinul militar occidental și să nu-și trateze aliații de parcă ar fi compania Amazon pentru livrarea de armament.

În comentarii citate de mai multe instituții media britanice, Wallace a declarat că a auzit „nemulțumiri” din partea legislatorilor de la Washington că „nu suntem Amazon.com”. El a fost de acord cu aceste declarații, afirmând că le-a spus același lucru ucrainenilor.

Purtătorul de cuvânt al lui Sunak, Max Blain, a minimalizat remarcile. „Cred că ați auzit de la președintele Zelenski în repetate rânduri... cât de recunoscător este față de oamenii din Regatul Unit pentru sprijinul și generozitatea lor", a declarat Blain.

XS
SM
MD
LG