Linkuri accesibilitate

Zelenski la summitul NATO: Rezultatele sunt bune, admiterea va fi ideală


Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg și președintele ucrainean Volodimir Zelenski în drum spre conferința de presă comună. Summitul NATO de la Vilnius, Lituania, 12 iulie 2023
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg și președintele ucrainean Volodimir Zelenski în drum spre conferința de presă comună. Summitul NATO de la Vilnius, Lituania, 12 iulie 2023

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg a declarat că summitul de la Vilnius a adus Ucraina mai aproape ca niciodată de admiterea în Alianța Nord-Atlantică, deși a reafirmat că aceasta va avea loc „când țările NATO sunt de acord iar condițiile sunt îndeplinite”.

Vorbind la o conferință de presă cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Stoltenberg a evidențiat cele trei măsuri concrete luate de țările membre pentru a sprijini Ucraina, confruntată cu agresiunea Rusiei și a-i facilita aderarea.

În primul rând, s-a căzut de acord asupra unui program pe mai mulți ani de sprijin pentru Ucraina, financiar și desigur militar, a spus Stoltenberg. Astfel va fi întărită capacitatea Ucrainei de a se apăra.

În al doilea rând, s-a creat Consiliul „NATO – Ucraina”, structură în care Ucraina este, pentru prima dată, tratată de la egal la egal cu țările membre. Aici vor putea fi discutate problemele cele mai stringente, vor putea fi stabilite strategii de viitor, Kievul va putea veni cu inițiativele sale.

Și al treilea punct: țările NATO au căzut de acord să simplifice procesul de aderare a Ucrainei la Alianță, eliminând o etapă intermediară: Planul de Acțiune pentru a deveni membru (Membership Action Plan, sau MAP- acel plan care fusese promis Ucrainei încă de la summitul NATO din 2008 de la București, dar pe care nu l-a primit niciodată).

„Astăzi ne întâlnim ca egali în Consiliul NATO – Ucraina, aștept ziua când ne vom întâlni ca parteneri în aceeași alianță” a spus secretarul general Jens Stoltenberg.

„Este foarte bine ce am obținut la Vilnius, securitatea este prioritatea noastră, dar sigur va fi perfect când vom deveni membri” – a spus la rândul său președintele ucrainean Volodimir Zelenski. În toată conferința de presă cu Jens Stoltenberg, a fost singura remarcă ce ar putea fi interpretată drept un vag reproș, departe de „absurdul” din mesajul Twitter de marți, remarcă BBC.

În remarcile sale, Zelenski a mulțumit în repetate rânduri secretarului general NATO, țărilor aliate, Lituaniei ca țară-gazdă a summitului pentru sprijinul acordat Ucrainei.

„Securitatea este prioritatea Ucrainei în acest moment”, a continuat Zelenski, „garanțiile de securitate pe care le primim până ce ajungem în NATO, pentru că nu înlocuiesc admiterea”.

Zelenski a pus accent mai ales pe importanța garanțiilor de securitate și a sprijinului militar pe care Ucraina le primește de la diversele țări membre, în discuții și acorduri bilaterale.

Întrebat dacă totuși nu este dezamăgit, dacă ucrainenii nu vor fi dezamăgiți că nu există un calendar clar al aderării, președintele Zelenski a schițat o explicație: „noi suntem în război și trebuie să supraviețuim”, avem poate „o altă optică”, a spus Zelenski, care s-a grăbit să reafirme că înțelege temerile unor state membre de a fi împinse într-o confruntare directă cu Rusia. „Suntem rezonabili, civilizați, nu vrem un alt război mondial”. „Înțelegem că nu putem fi primiți în NATO cât suntem în război”, a spus președintele ucrainean.

Pentru prima dată, Zelenski a încercat el să definească acel vag „când condițiile sunt îndeplinite”: „Cred că vrea să însemne că vom fi admiși când condițiile în interiorul granițelor noastre sunt stabile”, a spus președintele ucrainean.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG