Linkuri accesibilitate

La Vilnius, președintele Biden transmite un mesaj de unitate: Niciodată nu am fost mai optimist


După summitul NATO, președintele american Joe Biden a ținut un discurs final la Universitatea din Vilnius, Lituania, 12 iulie 2023.
După summitul NATO, președintele american Joe Biden a ținut un discurs final la Universitatea din Vilnius, Lituania, 12 iulie 2023.

„Nu am fost niciodată mai optimist ca acum despre perspectivele noastre de viitor”, a declarat la Vilnius președintele american Joe Biden după summit-ul NATO, un summit dominat de războiul pornit de invazia Rusiaei în Ucraina, și de problema garanțiilor de securitate de care are nevoie acum Ucraina.

Spre deosebire de restul liderilor din țările NATO, Biden și-a ținut discursul în oraș, la Universitatea din Vilnius și nu în clădirea unde au avut loc reuniunile Alianței și toate celelalte conferințe de presă.

„Unitatea noastră, a NATO, UE și G7 nu se va destrăma”, a mai spus Biden într-un discurs care s-a vrut mult mai globalist decât o simplă conferință de presă, au remarcat comentatorii politici.

O unitate, a ținut să sublinieze președintele american, care trebuie să-l fi luat prin surprindere și pe președintele rus Vladimir Putin.

În viziunea lui Biden, războiul din Ucraina este în esență un război între bine și rău, democrație și autocrație. „Lupta pentru libertate este o misiune pentru toată viața”, a mai spus Biden, care a salutat și faptul că pe fundalul războiului din Ucraina pornit de Rusia, NATO s-a dovedit „mai puternic și unit”.

Joe Biden nu a menționat ambițiile Ucrainei de a adera rapid la NATO, nici faptul că a trebuit să se mulțumească, pentru moment, cu promisiunea că va fi invitată „când țările NATO cad de acord și condițiile sunt îndeplinite” - formula deja consacrată din declarația finală a summitului. Președintele american a reafirmat însă disponibilitatea Statelor Unite de a sprijini Ucraina „atâta timp cât va fi nevoie”, o promisiune care câștigă în greutate pe măsură ce în Statele Unite se apropie începutul perioadei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2024, remarcă CNN.

Sunt mulți analiști și experți care avertizează că disponibilitatea Americii de a mai sprijini financiar și militar Ucraina, la scara la care a făcut-o până acum, ar putea să scadă dramatic anul viitor, pe perioada electorală.

Biden: așteptăm cu nerăbdare ziua intrării Ucrainei în NATO

Înainte de discursul final, președintele Joe Biden s-a întâlnit separat cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, căruia i-a spus că așteaptă cu nerăbdare ziua în care va putea va putea spune Ucrainei bun-venit în NATO, relatează Reuters.

„Reziliența și hotărârea voastră au fost un model pentru întreaga lume”, i-a spus Biden lui Zelenski înainte de o întâlnire bilaterală.

Biden a spus că a înțeles frustrarea liderului ucrainean că ajutoarele militare nu sosesc suficient de repede.

„Vă promit că Statele Unite fac tot posibilul pentru a vă oferi ceea ce aveți nevoie”, a spus Biden în prezența reporterilor.

Administrația Biden se numără printre cancelariile care nu au vrut ca Ucraina să primească deja, la summitul de la Vilnius, un calendar precis al aderării. Duminică, înainte de a pleca în Europa, Biden declara într-un interviu cu CNN: dacă Ucraina ar deveni membru NATO acum, „suntem într-un război cu Rusia”.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG