Linkuri accesibilitate

Pe agendă | NATO strânge legăturile cu Ucraina, dar n-o invită să adere  


(De la stânga la dreapta) Președintele SUA Joe Biden, Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg și Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski discută înaintea unei sesiuni de lucru privind Ucraina în cadrul summitului NATO, la Vilnius, pe 12 iulie 2023.
(De la stânga la dreapta) Președintele SUA Joe Biden, Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg și Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski discută înaintea unei sesiuni de lucru privind Ucraina în cadrul summitului NATO, la Vilnius, pe 12 iulie 2023.

În acest episod, discutăm despre rezultatele summit-ului NATO din 11-12 de la Vilnius, mai ales despre cele importante pentru R. Moldova și vecina ei de la est, atacată de ruși, Ucraina.

Ne oprim și la noi acorduri CSI denunțate de Chișinău, în continuarea unei serii de asemenea decizii care par să prefațeze plecarea R. Moldova din organizația constituită pe ruinele Uniunii Sovietice și dominată de Rusia.

Liderii celor 32 de țări membre în Alianța Nord-Atlantică s-au adunat în zilele de 11 și 12 iulie la Vilnius, capitala Lituaniei. La summitul ținut la mică distanță de granițele Rusiei și Ucrainei, aflate în conflict armat, s-a vorbit în primul rând despre dorința Kievului de a adera la NATO cât mai curând, ca să se pună la adăpost pe termen lung de eventualele noi ambiții agresive ale Kremlinului.

Toți ochii au fost din nou pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. La summit-ul de la Vilnius s-au aflat însă și reprezentanții altor țări ne-membre în alianță. Colega noastră de la serviciul românesc al EL, Anca Grădinaru, i-a solicitat un interviu ministrului de externe al R. Moldova, Nicu Popescu.

NATO strânge legăturile cu Ucraina, dar n-o invită să adere  
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00

Alte teme ale episodului difuzat pe 12 iulie:

  • Wolf Biermann, un muzician german de 86 de ani, este una din legendele vieții culturale ale celei mai populate țări europene. Zilele acestea, i s-a deschis o expoziție la Berlin. A vizitat-o William Totok.
  • Serbia se erijează mereu în aliata cea mai fidelă a rușilor în Europa de sud-est, dacă nu de pe întregul continent. De când cu invazia rusă din Ucraina, însă, unii sârbi prietenoși cu Kremlinul riscă sancțiuni americane.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG