Linkuri accesibilitate

Dincolo de știri | Summitul NATO: ce-a fost bine, dar n-a fost ideal...


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, își strâng mâinile la o conferință de presă în cadrul summit-ului liderilor NATO de la Vilnius, Lituania, 12 iulie 2023.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, își strâng mâinile la o conferință de presă în cadrul summit-ului liderilor NATO de la Vilnius, Lituania, 12 iulie 2023.

Ce-a fost bine la Summitul NATO de la Vilnius, dar n-a fost ideal? Ce e la mijloc cu PAS? La mijloc de guvernare... PSRM și PCRM: două paralele întâlnite la alegeri parlamentare, dar nu și la viitoarele locale... Proiect: interdicție de a candida în alegeri pentru un grup larg de membri ai unui partid neconstituțional.

Summitul NATO: ce-a fost bine, dar n-a fost ideal...
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:43:13 0:00

Temele noului episod, difuzat pe 14 iulie:

  • „Ucraina este mai aproape ca niciodată de NATO. Aliații reafirmă că Ucraina va deveni membru al Alianței. Vom face o invitație Ucrainei să adere la NATO atunci când aliații vor cădea de acord că sunt îndeplinite condițiile necesare. (...) Astăzi ne întâlnim ca egali. Aștept cu nerăbdare ziua în care ne vom întâlni ca aliați”, a declarat la summitul de la Vilnius secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

„Putem constata că rezultatele acestui summit sunt bune, dar dacă ar fi fost și o invitație de aderare, acestea ar fi fost ideale”, a declarat la rândul său președintele ucrainean Volodimir Zelenski, inițial vădit dezamăgit de faptul că nu există o invitație și un calendar clar pentru aderarea țării sale la Alianță. Ce au oferit aliații Ucrainei și ce condiții mai are aceasta de îndeplinit pentru a fi admisă în NATO? De ce a fost important acest summit și pentru R. Moldova?

Te-ar putea interesa și: Zelenski: Summitul NATO a înlăturat îndoielile legate de viitoarea apartenență a Ucrainei la Alianță
  • La 11 iulie s-au împlinit doi ani de guvernare a Partidului Acțiune și Solidaritate. Cu o majoritate confortabilă în parlament, de 63 de mandate, pe care i-a oferit-o victoria în alegerile parlamentare anticipate din 2021, cu un guvern ce-l reprezintă în totalitate și cu beneficiul unei conlucrări armonioase cu șefa statului, Maia Sandu, PAS guvernează în una dintre cele mai tumultuoase și solicitante perioade din istoria recentă a Republicii Moldova.

În ce privințe PAS este îndreptățit să-și evoce realizările și în care - să fie mai jenat și autocritic? Ce critici și din partea cărui segment al opoziției ar trebui să preocupe guvernarea cu precădere?

Te-ar putea interes și: 2 ani de guvernare PAS: A menținut R. Moldova pe linia de plutire, dar are restanțe mari în justiție
  • Liderii PSRM și PCRM au decis că formațiunile lor vor merge „paralel”, cum s-au exprimat, în alegerile locale din noiembrie, dar susținându-și reciproc candidații cu cele mai mari șanse în localitățile țării. Cum se explică această participare separată la locale a socialiștilor și comuniștilor? În general, ce-i atrage și ce-i desparte?
  • Un proiect de lege care prevede interdicția de a candida pe o perioadă de trei ani pentru persoanele care la data declarării neconstituționalității unui partid politic erau membri ai organului executiv al formațiunii respective, ocupau funcții elective sau erau pe listele de candidați supleanți a fost înregistrat în Parlament. Autoarea proiectului, deputata PAS Olesea Stamate consideră că neadoptarea unor astfel de măsuri preventive ar „discredita însăși ideea declarării neconstituționalității unui partid”, de vreme ce persoanele respective – și se au în vedere exponenții partidului „ȘOR”, declarat neconstituțional - ar putea „bine-merci candida la următoarele alegeri pe lista altui partid sau în calitate de „independenți””. De ce proiectul a devenit ținta unor critici robuste?

Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.

Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube.

Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG