Linkuri accesibilitate

Cum să citești presa rusă despre summitul NATO (EUvsDisinfo)


Organele de dezinformare ale Kremlinului încearcă să distragă atenția de la contraofensiva ucraineană și de la urmările rebeliunii lui Evgheni Prigojin, focalizându-se pe summitul NATO de la Vilnius și pe decizia Statelor Unite de a livra Ucrainei muniții cu dispersie.

„Scopul este clar: să provoace sau să adâncească clivajele dintre aliații Ucrainei și să distragă atenția de la problemele de acasă”, scrie publicația online „EUvsDisinfo”.

Un prim unghi de „atac”: Ucraina ingrată

Primul obiectiv aparent al dezinformării ruse a fost de a eroda sprijinul aliaților occidentali pentru Ucraina, „descriind Kiev-ul și pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski drept dezamăgiți și nerecunoscători.

Este adevărat că în prima zi a summitului NATO (Vilnius, 11-12 iulie), când s-a confirmat că Ucraina nu va primi un calendar clar al aderării la Alianță, președintele Zelenski a avut o reacție dură, pe larg comentată de presa din lumea întreagă. Dar summitul s-a încheiat pe o notă clară de unitate, Zelenski mulțumind aliaților occidentali pentru sprijinul constant și pentru faptul că și-au reafirmat hotărârea de a primi Ucraina în NATO.

„Niciodată până acum cuvintele spuse Ucrainei Sunteți egali între egali de alți membri NATO nu au sunat atât de încărcate de înțeles”, a spus Zelenski la încheierea summitulului.

În aceste condiții, remarcă „EUvsDisinfo”, „ Kremlinul a încercat să minimalizeze sprijinul exprimat de țările NATO”.

„Mai mult, mașinăria de dezinformare pro-Kremlin nu a ratat ocazia de a lega această narațiune și anume că „Occidentul s-a săturat de Ucraina” de relatări despre cum ar eșua actuala contraofensivă a Ucrainei. Încă o încercare de a prezenta Ucraina drept o cauză pierdută și de a-i descuraja pe occidentali să mai sprijine Kievul”.

Occidentul escaladează, Occidentul este rusofob

Un alt unghi al campaniei de dezinformare dusă de mediile pro-Kremlin a fost de a prezenta acțiunile NATO, în special sprijinul acordat Ucrainei, drept o escaladare și rusofobe . „În așteptarea deciziilor summit-ului, mediile pro-Kremlin și-au exprimat îngrijorarea cu privire la „consecințele foarte negative ale summit-ului pentru Europa și au făcut amenințări puțin voalate cu o posibilă confruntare militară directă cu Rusia”, notează EUvsDisinfo.

Unele medii au încercat să exacerbeze percepția diviziunilor în cadrul Alianței Nord-Atlantice, prezentând sprijinul pentru Ucraina drept „o problemă ireconciliabilă, care ar scoate la lumină tensiunile din cadrul NATO”.

„Această strategie ilustrează modul cum dezinformarea Kremlinului oscilează fără probleme între „NATO este o amenințare existențială” pe de o parte, și „Occidentul este slab” pe de altă parte, în funcție de moment”, mai scrie EUvsDisinfo.

„Grija” pentru civili: munițiile cu dispersie

Un subiect intens exploatat în „ecosistemului de manipulare și dezinformare pro-Kremlin” a fost decizia Statelor Unite de a livra Ucrainei muniții cu dispersie.

„Unii comentatori ruși”, notează EUvsDisinfo, „ s-au grăbit să verse lacrimi de crocodil și să condamne riscurile pe care le prezintă utilizarea munițiilor cu dispersie pentru civilii din Ucraina. Poate cel mai cinic dintre toți a fost Vladimir Soloviov, cunoscut pentru că a susținut utilizarea de arme nucleare în Ucraina. El a căutat să evoce sentimente de vinovăție și pacifism printr-o analogie cu bombardarea civililor din Cambogia în timpul războiului dus de Statele Unite în Vietnam.

Alții au făcut un fel de salt în timp, susținând că Ucraina ar folosi deja muniții cu dispersie pentru a bombarda civilii, în regiunea Zaporojie.”

Au fost și cei care au jucat cartea „încălcării drepturilor omului”, uitând să menționeze că Rusia a folosit deja muniții cu dispersie în războiului din Ucraina.

Fapt este că Rusia, Ucraina și Statele Unite nu sunt semnatare ale convenției internaționale pentru interzicerea munițiilor cu dispersie din cauza efectelor devastatoarea pe care le au asupra civililor. Regiuni întregi rămân minate și periculoase pentru civili, și asta pentru mulți ani după încheierea unui război.

123 de țări au semnat tratatul, inclusiv Marea Britanie, Germania și Franța. Cum majoritatea țărilor NATO sunt semnatare ale tratatului, decizia Statelor Unite a provocat multe discuții și dezbateri aprinse.

EUvsDisinfo este proiectul emblematic al Grupului operativ „ East StratCom” din cadrul Comisiei Europene, înființat în 2015 pentru a răspunde mai bine la campaniile de dezinformare, lansate de Rusia în țările UE dar și în cele din „vecinătatea comună”.
Obiectivul principal al publicației web „ EUvsDisinfo” este de a crește capacitatea publicului larg de a identifica și înțelege mecanismele folosite de Kremlin în campaniile de dezinformare.
„East StratCom” este modelul care a inspirat și proiectul președinției de la Chișinău, când a lansat ideea unui centru de combaterea a dezinformării, după cum reamintea recent corespondenta Europei Libere, Cristina Popușoi în podcastul „Pe agendă”.

(Text editat/redactat de Ileana Giurchescu)

XS
SM
MD
LG