Linkuri accesibilitate

Podcastul Reporterii | Inteligența artificială în sprijinul jurnaliștilor și publicului larg înainte de alegerile locale  


La început de aprilie, Europa Liberă a organizat „Hackum ori niciodată”, un hackathon la care am cerut participanților idei inovatoare pentru reflectarea alegerilor locale. Acum, înainte de alegeri, echipele câștigătoare se pregătesc să-și lanseze public soluțiile.

Inteligența artificială în sprijinul jurnaliștilor și publicului larg înainte de alegerile locale  
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:35:22 0:00

„Cum facem alegerile locale interesante pentru tineri și cum ajutăm jurnaliștii să le acopere mai bine?”, aceasta a fost întrebarea pusă echipelor participante la hackathon-ul din aprilie (a fost organizat cu mult în avans pentru ca cei care găsesc o soluție să o și poată pune în operă înainte de alegeri).

Răspunsul unei echipe a fost să construiască un chatbot care umblă printr-o imensă bază de date și dezgroapă, la cerere, acte și decizii adoptate de autoritățile publice locale, care actualmente sunt publicate într-un format care face extrem de dificilă găsirea și procesarea lor de către jurnaliștii de investigație și de publicul larg.

Autorii ideii sunt Alex Buretz și Constantin Copăceanu, invitații noului episod din „Reporterii”, în care discutăm în detaliu și despre problemă, și despre soluție, dar și despre momentul (apropiat) în care chatbot-ul, atașat platformei de mesagerie Telegram, va fi gata și va fi lansat public.

Problema: Primăriile și consiliile locale de toate nivelurile își publică deciziile și acte documente pe actelocale.gov.md (site-ul Registrului de stat al actelor locale) sub forma unor documente scanate (fotografiate), ceea ce face imposibilă căutarea pe text cu cuvinte cheie, în conținutul documentelor (care pot avea și sute de pagini). Dacă cineva vrea să știe ce decizii a luat primăria în legătură cu reparația trotuarelor, de exemplu, poate avea nevoie de zile sau săptămâni pentru a le căuta pe site-ul guvernamental, a deschide, copia și citi, una câte una, fiecare fotocopie a deciziilor.

Soluția: Un soft special copie documentele de pe actelocale.gov.md, le stochează într-o bază de date paralelă, le transformă în text „selectabil” și le indexează. O aplicație de căutare face posibilă căutarea cu cuvinte cheie, iar un chatbot conectat la rețeaua Telegram livrează, la cerere, rezultatele căutării oricui le solicită. Cine vrea să știe ce decizii a luat primăria în legătură cu reparația trotuarelor, întreabă chatbotul pe Telegram, primind în câteva secunde deciziile în format text, în care se poate căuta suplimentar cu cuvinte cheie, dar și link la fotocopia originală.

Echipa lui Alex Buretz și Constantin Copăceanu se cheamă „Parsing for Democracy”. „Parsing” este un termen în engleză desemnând un proces electronic de analiză a unui set de date (documentele primăriilor) pentru a-l destructura în componente mai mici și mai ușor de gestionat.

Dar ce legătură are democrația cu toate acestea? Explicația lui Constantin Copăceanu: „Acesta este un produs IT care ajută cetățenii și jurnaliștii să investigheze cum se administrează banii publici, contribuind la buna informare a publicului și consolidând democrația locală. Simplu”.

Cu un episod nou în fiecare luni, „Reporterii” este un podcast în care relatăm pentru ascultătorii noștri - cei care ne ascultă în mașină, în căști în transportul public sau acasă, înainte de culcare – la ce proiecte lucrează reporterii Europei Libere pentru site-ul nostru, pentru paginile noastre de Facebook și Instagram, pentru canalul de YouTube. Vă puteți abona la podcast pe platformele Apple Podcast, Google Podcast, pe YouTube, iar ascultătorii din străinătate îl pot găsi și pe Spotify. Audiție plăcută!

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG