Linkuri accesibilitate

În esență... | Anatol Țăranu, despre relațiile moldo-ruse actuale: nici chiar în timpul războiului de pe Nistru nu au fost atât de proaste


Fostul ambasador la Moscova, Anatol Țăranu.
Fostul ambasador la Moscova, Anatol Țăranu.

„Noi niciodată n-am avut relații atât de proaste [cu Rusia]. Poate doar în timpul războiului de pe Nistru, în 1992, dar chiar și atunci exista o comunicare între președinții statelor care azi, pur și simplu, nu există”, a declarat Europei Libere fostul ambasador la Moscova, Anatol Țăranu.

Vorbind în cel mai recent episod al podcastului „În esență...” pe tema aplicării de către Chișinău a principiului parității diplomatice în raport cu Rusia, comentatorul politic Anatol Țăranu a spus că, în prezent, relația bilaterală între cele două state „este extrem de complicată.”

„Eu cred că noi ne găsim în punctul cel mai jos de încordare și de relații proaste între două state”, a apreciat Anatol Țăranu.

Întrebat dacă s-ar putea ajunge și la ruperea relațiilor diplomatice, Anatol Țăranu, a spus că nu exclude acest fapt.

„Aceste relații ar putea să fie întrerupte în condițiile în care noi am fi supuși unui atac fățiș miliar din partea Rusiei, fapt care nu poate fi exclus”, a afirmat fostul diplomat.

În contextul unei eventuale relansări a relațiilor moldo-ruse, Țăranu crede că asta ar putea avea loc în condițiile respectării de către Rusia a suveranității, independenței și intereselor R. Moldova.

Anatol Țăranu a spus în podcast că, după încheierea războiului din Ucraina, relațiile moldo-ruse ar putea să se „relaxeze.”

„Nu putem fi în această stare de încordare până la infinit. Nici nu e normal ca relația dintre cele două state să fie la nivelul în care se găsește azi. Nu noi am ales acest tip de relații, ele fiindu-ne impuse de agresiunea rusă în Ucraina”, a observat Anatol Țăranu.

Comentatorul politic s-a arătat sigur că, după războiul Rusiei cu Ucraina, Chișinăul își va construi relațiile cu Moscova pe noi principii. „Chișinăul, cred, a învățat temeinic lecția și nu se va mai întoarce la poziția sa obedientă în raport cu Rusia”, a mai afirmat fostul ambasador al R. Moldova în Rusia.

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.
  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG