Linkuri accesibilitate

Reacții de solidarizare cu actrița care spune că a fost hărțuită sexual la locul de muncă


După ce Europa Liberă a publicat mărturiile unei actrițe, care îl acuză de hărțuire sexuală pe regizorul Linas Zaikauskas, mai multe colege de breaslă, jurnaliste și activiști și-au exprimat solidaritatea pe rețelele de socializare online.

Preluat de presa moldoveană și re-postat de mai multe jurnaliste și actrițe, articolul „Primul caz #MeToo în lumea teatrală din R. Moldova: o actriță rupe tăcerea după un an” a dus la o dezbatere despre ceea ce „toți știau”.

Dana Ciobanu, actriță la Teatrul „Geneza Art”, a scris că și ea a fost invitată să lucreze cu Zaikauskas, care a pus în scenă spectacole la câteva teatre moldovene în ultimul un an și jumătate, dar a refuzat „știind ce trecut avea regizorul”.

„Dai o căutare pe internet și citești”, a spus actrița, referindu-se la condamnarea lui Linas Zaikauskas pentru hărțuire sexuală într-un caz petrecut în țara de origine a acestuia, Lituania.

În 2018, Zaikauskas a fost condamnat definitiv, după ce o actriță lituaniană s-a plâns că regizorul a atins-o, a încercat să o sărute cu forța și a amenințat-o că o va concedia din teatru dacă nu se va culca cu el. Cei „care invită și dau funcții în teatru unor astfel de personaje, de ce nu știu?”, se mai întreabă actrița Dana Ciobanu.

„Sunt mândră de oameni care dau dovadă de curaj și vorbesc despre violențele la care au fost supuși și drepturile care le-au fost încălcate!”, se spune într-o reacție a Victoriei Nagy Vajda, coordonatoarea Asociației pentru cultură și arte ARBOR, cu care Europa Liberă a discutat și pe parcursul documentării articolului.

Cu actrița, care a acuzat hărțuire sexuală la locul de muncă, s-a solidarizat și Teatrul independent „Spălătorie” din Chișinău, dar și organizații neguvernamentale sau reprezentanți ai societății civile.

În editorialul „Cuvântul femeilor, împotriva puterii abuzatorilor”, publicat de agora.md, autoarea Diana Guja observă că „puținele cazuri de hărțuire sexuală care apar în vizorul public nu se transformă în scandaluri de proporții”. Dimpotrivă, mai scrie jurnalista, efectele sunt inverse: „victimele sunt cele care se aleg cu cioburi și din carieră, și din reputație. Și poate chiar cu câte un proces în instanță pentru defăimare”.

Preluând articolul Europei Libere, Centrul de Drept al Femeilor, organizație care oferă asistență femeilor afectate de violență, încurajează victimele să se adreseze pentru ajutor. „Suntem gata să susținem persoanele care au fost sau sunt afectate de astfel de comportamente”. Organizația anunță că deja oferă suport juridic și psihologic actriței care a decis să povestească public prin ce a trecut.

Europa Liberă a publicat mărturiile actriței, care a povestit că Linas Zaikauskas ar fi hărțuit-o la repetiții. De exemplu, regizorul ar fi forțat-o pe actriță să-i pună mâna la organele genitale. Zaikauskas, care neagă acuzațiile, ar fi amenințat-o că va rămâne fără loc de muncă, dacă actrița nu-l va motiva să lucreze cu ea.

Europa Liberă a decis să ascundă identitatea și locul de muncă real al actriței, ca să nu o expună unor șicane. Pe de altă parte - să redea fidel scenele care s-ar fi petrecut între actriță și regizor, aceste detalii fiind importante pentru a determina dacă cele întâmplate pot fi calificate drept hărțuire sexuală (infracțiunea este descrisă în Codul Penal drept „pretinderea unui act sexual sau a unei alte acțiuni cu caracter sexual prin comportamentul fizic, verbal sau nonverbal, dacă prin aceasta se creează o atmosferă neplăcută, ostilă, degradantă, umilitoare, discriminatorie sau insultătoare pentru victimă”).

Dar folosirea unui limbaj explicit în articol a dus și la discuții în contradictoriu între cititori, unele încheiate civilizat.

În vârstă de 61 de ani, Zaikauskas a venit în R. Moldova din Ucraina ca refugiat, împreună cu soția și fiul lor, în primăvara lui 2022. Invazia rusească la scară largă din Ucraina l-a prins la Odesa. În tot acest timp, regizorul a reușit să lucreze în trei teatre din R. Moldova, adunând în jurul lui mai multe plângeri.

În timpul documentării subiectului, Linas Zaikauskas și-a dat demisia din postul de regizor-șef al Teatrul Dramatic Rus de Stat „A. P. Cehov” din Chișinău.

În prezent, Procuratura Generală investighează plângerile împotriva lui Zaikauskas, la sesizarea Ministerului Culturii.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG