Linkuri accesibilitate

Laboratorul social | De la Zatoka la all-inclusive: vacanțele la moldoveni


O plajă din România aglomerată cu turiști, august 2021
O plajă din România aglomerată cu turiști, august 2021

Cum s-a schimbat de-a lungul timpului atitudinea moldovenilor față de vacanțe? Ce i-a făcut pe tot mai mulți să renunțe la „reparație” în concediu și în schimb să-și planifice vacanțe cu familia? Cum arată drumul nostru de la Zatoka sau chiar iazul din sat la all-inclusive și city break?

De la Zatoka la all-inclusive: vacanțele la moldoveni
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:41:48 0:00

Vacanțele din copilăria Adrianei Rotaru erau la bunici, ca și în cazul celor mai mulți copii din anii ‘80-’90 ai secolului trecut. Escapadele la mare în Ucraina sau în România erau mai degrabă o excepție decât o regulă. Pentru adulți, concediile erau ocazii pentru a face reparație în casă, conserve și alte treburi prin gospodărie. Adriana își amintești și azi cum a descoperit cu uimire că apa de mare e sărată, dar și vara în care planul de a merge la mare a fost dat peste cap de programul încărcat de muncă al tatălui. Oricum, pentru mulți dintre adulții de atunci, obișnuiți cu munca din copilărie, mersul în vacanță nu era pe lista priorităților, ci mai degrabă o întâmplare fericită. Acum, peste ani, Adriana regretă că nu are mai multe amintiri din vacanțe cu părinții.

În prezent, Adriana merge în vacanțe cu soțul și cei patru copii, pentru a se odihni, dar și pentru a descoperi locuri și culturi noi. Pentru tot mai mulți moldoveni vacanțele devin ceva obișnuit. Doar prin agențiile de turism, anual, circa jumătate de milion de moldoveni merg în vacanță. Mulți alții își organizează singuri vacanțele.

Ascultă episodul #15 din podcastul „Laboratorul social” și descoperă ce i-a făcut pe moldoveni să-și schimbe atitudinea față de vacanțe, care sunt destinațiile de vacanță preferate, dar și cum poți să murezi harbuz la mare.

„Laboratorul social” poate fi găsit și pe Apple Podcasts, Google Podcasts și YouTube. Peste hotare, podcastul este accesibil și pe Spotify.
  • 16x9 Image

    Victoria Coroban

    Îmi place să observ oamenii, procesele și fenomenele din societate. Primele emisiuni radio în direct le-am realizat la vârsta de 15 ani la Nisporeni. După ce am absolvit facultatea de jurnalism la Universitatea din București am lucrat în producție de film și management cultural. În 2011 am revenit în radio odată cu lansarea Radio România Chișinău, unde am făcut emisiuni pe subiecte sociale. Din noiembrie 2022 realizez podcastul „Laboratorul social” la Europa Liberă. 

XS
SM
MD
LG