Linkuri accesibilitate

Primul sezon de „Laboratorul social”: 24 de subiecte sensibile și controversate, cercetate la micro... fon


Vlad Ianusevici și Victoria Coroban în studioul Europei Libere.
Vlad Ianusevici și Victoria Coroban în studioul Europei Libere.

Timp de un an în „Laboratorul social” am cercetat 24 de mostre de societate, subiecte tabu sau controversate. În acest episod am discutat cu Vlad Ianusevici, primul invitat al podcastului și un ascultător fidel, despre cum facem cercetările în laborator și de ce sunt necesare aceste discuții.

Primul sezon de „Laboratorul social”: 24 de subiecte sensibile și controversate, cercetate la micro... fon
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:41:12 0:00

Iată că se face un an de când am deschis Laboratorul social și am început să cercetăm împreună mostre de societate la micro... fon și am zis că e o bună ocazie să celebrăm ce am reușit noi să construim aici împreună. Noi, adică echipa Europei Libere, invitații care au acceptat să-și împărtășească poveștile și s-au lăsat cercetați, și voi, ascultătorii Laboratorului, comunitatea de oameni atenți la ce se întâmplă în interiorul nostru și în jurul nostru dincolo de aparențe și curioși mereu să descopere mai mult.

În acest an am abordat 24 de subiecte pe care, din diverse motive, suntem tentați, de regulă, să le evităm. Fie sunt subiecte cu o încărcătură emoțională puternică pentru noi, cum ar fi migrația sau problemele de identitate națională, fie sunt subiecte controversate sau tabu cum ar fi homosexualitatea sau persoanele cu nevoi speciale.

De la emanciparea bărbaților până la submisivitate

Ne-am întrebat dacă avem sau nu un spirit comun al Crăciunului în R. Moldova, ce ar presupune emanciparea bărbaților, cum e să fii homosexual în R. Moldova, care sunt fricile noastre și ce putem face cu ele. Cum e să fii părintele unui copil cu nevoi speciale sau cum e să trăiești cu o tulburare mintală.

În alte patru episoade am cercetat identitatea etnică și culturală din mai multe perspective. Am analizat și cum ne putem dezvolta noi ca oameni în condițiile în care inteligența artificială poate să facă tot mai multe lucruri, dar și ce spune psihologia umorului despre noi. Pornind de la exemplul festivalului de film „Moldox” de la Cahul, am analizat în ce fel un eveniment cultural poate influența dezvoltarea unui oraș.

Ne-am uitat și la cum a evoluat în timp atitudinea moldovenilor față de odihnă și vacanțe, dar și care sunt implicațiile sharenting-ului, tendința părinților de a posta multe imagini cu copiii lor online. Am comparat experiența de licean a lui Marius Babuș în R. Moldova și în Italia, din perspectiva lui, dar și a mamei sale. Am mers în Lunca Prutului ca să vedem cum se transformă ospitalitatea noastră în condițiile economiei de piață.

Cu producătorul de film ucrainean Volodimir Yatsenko am discutat despre rolul culturii în consolidarea conștiinței de sine a unei națiuni, dar și cum arta poate contribui la vindecarea traumelor produse de război. Iar Natalia, refugiată din Ucraina și angajată la o pensiune din Chișinău ne-a împărtășit povestea ei și a multor alți oameni a căror viață se schimbă radical din cauza războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei. Am încheiat acest sezon cu o cercetare despre sensibilitatea bărbaților și o alta despre submisivitate [supunere].

În ultimul episod din acest sezon am discutat cu Vlad Ianusevici, primul invitat al Laboratorului și un ascultător fidel, despre cum facem cercetările la microfon și de ce sunt necesare aceste discuții, care de multe ori sunt dificile. Dar și cine sunt cei care ascultă podcastul și care sunt motivele lor pentru a urmări aceste cercetări.

Un Laborator social în formulă nouă

Cercetările în Laboratorul social continuă. Doar că de această dată vor fi mai aprofundate. Pentru următorul sezon pregătim o serie de episoade în care vom cerceta o singură temă. În curând vom reveni cu detalii. Lansarea noului sezon va avea loc peste 2-3 luni. Până atunci ținem legătura pe paginile de Facebook și Instagram ale Europei Libere și pe paginile mele personale din rețelele de socializare.

Intră în Laboratorul social. Aici luăm mostre de societate și le studiem la micro...fon.

„Laboratorul social” poate fi găsit și pe Apple Podcasts, Google Podcasts și YouTube. Peste hotare, podcastul este accesibil și pe Spotify.
  • 16x9 Image

    Victoria Coroban

    Îmi place să observ oamenii, procesele și fenomenele din societate. Primele emisiuni radio în direct le-am realizat la vârsta de 15 ani la Nisporeni. După ce am absolvit facultatea de jurnalism la Universitatea din București am lucrat în producție de film și management cultural. În 2011 am revenit în radio odată cu lansarea Radio România Chișinău, unde am făcut emisiuni pe subiecte sociale. Din noiembrie 2022 realizez podcastul „Laboratorul social” la Europa Liberă. 

XS
SM
MD
LG