Lanț uman pentru protejarea unui monument sovietic din Bulgaria care urmează să fie înlăturat

Protestatari adunați la Monumentul Armatei Sovietice din Sofia pe 9 martie, când consiliul municipal vota dacă să elimine sau nu monumentul din centrul capitalei bulgare.

Monumentul, fotografiat aici în 1970, a fost instalat în 1954 și avea o dedicație controversată care spunea: „Pentru eliberatorii armatei sovietice - din partea poporului recunoscător al Bulgariei”.

Această inscripție a fost spartă cu un ciocan la sfârșitul lunii februarie de un bărbat de 61 de ani care protesta împotriva invaziei Rusiei în Ucraina.

Deteriorarea gravă a monumentului a reaprins discuția în cadrul guvernului local din Sofia cu privire la oportunitatea de a păstra monumentul, adesea vandalizat.

Multe alte țări europene au îndepărtat monumentele din epoca comunistă pe fondul invaziei actuale a Kremlinului în Ucraina.

Vorbitori vorbindu-le participanților la mitingul din 9 martie.

Consiliul municipal al Sofiei a votat cu 41-13 și o abținere, pentru îndepărtarea monumentului și relocarea lui în curtea Muzeul de Artă Socialistă din Sofia sau „într-un alt loc adecvat, deținut de stat, în afara zonei urbane centrale a orașului”.

Mulți protestatari veniseră cu steaguri ale Partidului Socialist Bulgar (BSP), succesorul regimului comunist care a condus țara din 1946 până când Bulgaria a înlăturat conducerea totalitară a țării, în 1989.

Protestatarii flutură steagul Bulgariei în timpul protestului.

Monumentul sovietic este proprietatea guvernului central al Bulgariei, ceea ce înseamnă că primarul Sofiei trebuie să depună o cerere la guvernatorul regional pentru a îndepărta monumentul controversat.

Iolo Denev, care a candidat pentru funcția de președinte al Bulgariei în 2021, a afișat la protest o pancartă pe care scria „Moarte fascismului”.

Premierul interimar al Bulgariei, Galab Donev, a declarat că orice acțiune guvernamentală cu privire la monument ar trebui să fie luată după viitoarele alegeri parlamentare din 2 aprilie, „astfel încât să luăm o decizie potrivită într-un mediu calm”.

Protestatari cu steaguri rusești și bulgare.

Borislav Guțanov, membru al BSP, le-a spus celor prezenți la mitintg: „Să nu permitem ca memoria să fie ștearsă”, adăugând: „Nu vom permite distrugerea acestui monument”.

La 9 martie, protestatarii s-au adunat, de asemenea, în fața Consiliului Municipal din Sofia. În această imagine se vede un demonstrant ținând în mână un steag Samara,care amintește de războiul ruso-turc din anii 1870, în timp ce un alt bărbat ține o pancartă pe care scrie: „Nu vă atingeți de monumentul Armatei Sovietice". 

În timpul protestului , un bărbat a aruncat pe jos un steag ucrainean arborat la balconul consiliului local. Reacțiile online la acest incident au fost în mare parte critice, chiar și cei care se opun arborării steagurilor străine pe clădirile oficiale din Bulgaria spunând că steagul Ucrainei ar fi trebuit să fie îndepărtat cu respect.

La Sofia a avut loc o demonstrație care arată că intenția consiliului de a îndepărta un controversat memorial al soldaților Armatei Roșii din Sofia ar putea fi mai ușor de votat decât de materializat în practică.