Linkuri accesibilitate

Consiliul municipal din Sofia aprobă mutarea controversatului monument al Armatei Roșii


Monumentul amplasat pe un piedestal uriaș a fost ridicat la Sofia în 1954 pentru a onora Armata Roșie sovietică. (foto de arhivă)
Monumentul amplasat pe un piedestal uriaș a fost ridicat la Sofia în 1954 pentru a onora Armata Roșie sovietică. (foto de arhivă)

Consiliul municipal din Sofia a aprobat propunerea de demontare a masivului monument al armatei sovietice și de mutare a acestuia într-un alt loc din capitala bulgară.

Conform deciziei din 9 martie, primarul Iordanka Fandakova trebuie acum să emită o cerere către regiunea orașului Sofia, care administrează capitala, prin care să solicite ca controversatul monument să fie mutat în perimetrul Muzeului de Artă Socialistă, aflat la câțiva kilometri sud-est.

Monumentul se află pe un teren municipal la sud de centrul capitalei, în apropiere de Palatul Național al Culturii și de Parcul Central al orașului, însă impunătoarea sculptură este proprietate de stat și, prin urmare, consiliul municipal nu are autoritatea de a o muta fără acordul și cooperarea guvernului.

Monumentul cu piedestalul ei înalt a fost ridicat în 1954 pentru a onora Armata Roșie sovietică. Ansamblul monumental a fost mult timp subiect de dispută, criticii susținând că a fost construit în scopuri propagandistice pentru a promova fostul guvern comunist la cea de-a 10-a aniversare a declarației de război sovietice împotriva Bulgariei și a loviturii de stat ulterioare care a răsturnat Regatul Bulgariei în septembrie 1944.

Monumentul Armatei Sovietice este cunoscut și sub numele de Monumentul Armatei Roșii de ocupație. Consiliul municipal din Sofia a votat pentru prima dată în 1993 pentru ca statuia să fie îndepărtată, însă aceasta a rămas la locul ei până în prezent. Monumentul a fost ținta a numeroase proteste populare și forme de exprimare artistică, inclusiv în 2011, când soldații Armatei Roșii de pe un basorelief aflat la baza monumentului au fost vopsiți în supereroi Marvel, Ronald McDonald și Moș Crăciun.

În februarie, problema îndepărtării monumentului a luat amploare atunci când mai multe plăcuțe de pe fațada acestuia au fost distruse, iar autoritățile municipale au stabilit că restul plăcilor reprezintă un pericol pentru trecători.

Svetlozar Raianov, un om de știință pensionat în vârstă de 61 de ani, a fost reținut timp de 24 de ore pentru că a distrus plăcuțele. Ulterior, el le-a spus jurnaliștilor că a deteriorat monumentul ca act de protest împotriva agresiunii rusești din Ucraina.

„Principalul meu motiv de protest este războiul pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei, dar data a coincis și cu Ziua Armatei Roșii, care se sărbătorește la 23 februarie, devenită acum Ziua Apărării Patriei", a declarat atunci Raianov.

Partidele proruse protestează

Consilierii municipali din partea coaliției proeuropene Bulgaria Democratică, a partidului GERB al fostului premier Boiko Borisov și a partidului Patrioții pentru Sofia au votat în favoarea relocării monumentului pe 9 martie, după mai multe ore de dezbateri.

Reprezentanții Partidului Socialist din Bulgaria (BSP) s-au opus propunerii și au promis că vor face apel la decizie dacă aceasta va fi adoptată.

Prim-ministrul interimar Galab Donev a comentat, de asemenea, această problemă, sugerând că deciziile privind monumentul ar trebui luate după alegerile parlamentare anticipate programate pentru 2 aprilie.

„Politicienii ar trebui să lase disputele pe marginea acestui subiect pentru perioada postelectorală, astfel încât să putem lua cea mai bună decizie într-un mediu calm”, a declarat Donev.

BSP, Renașterea (Vazrazhdane) și alte partide proruse au protestat față de mutarea monumentului în timp ce decizia era dezbătută, aruncând ouă și vopsea în clădirea municipală care găzduiește consiliul municipal.

La 7 martie, Comisia pentru educație și cultură a consiliului municipal s-a pronunțat în favoarea relocării monumentului, pe baza unei propuneri înaintate de coaliția Bulgaria Democratică în 2020.

XS
SM
MD
LG