Lavrov: Rusia vrea o schimbare de regim în Ucraina

Militar ucrainean lângă o baricadă antitanc în centrul orașului Kiev, mai 2022.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a afirmat duminică la Cairo, contrar declaraţiilor precedente, că Rusia vrea o schimbare de regim în Ucraina, relatează DPA.

„Cu siguranţă, vom ajuta poporul ucrainean să se elibereze de regimul care este absolut antipopular şi antiistoric', a declarat Lavrov. Poporul rus şi ucrainean vor trăi împreună în viitor”, a susţinut el.

### Vezi și... ### Serghei Lavrov și-a început turneul prin Africa în Egipt


Federaţiei Ruse „îi pare rău pentru poporul ucrainean" care merită „ceva mai bun", a spus ministrul rus, citat de agenţia de presă TASS.

„Ne pare rău pentru istoria Ucrainei, care se prăbuşeşte în faţa ochilor noştri, şi ne pare rău pentru cei care au cedat propagandei de stat a regimului de la Kiev şi pentru cei care o susţin în ideea de a face din Ucraina inamicul etern al Rusiei", a spus Lavrov în cadrul unei întâlniri la Cairo cu reprezentanţii permanenţi ai statelor Ligii Arabe.Ministrul rus de externe a mai spus că aceste încercări nu vor avea succes, notează TASS.

Săptămâna trecută, Lavrov a ameninţat deja că Rusia va ocupa şi alte teritorii în afara regiunii Donbas din estul ţării, unde se concentrează în prezent majoritatea luptelor, declartând „geografia s-a schimbat”.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Volodimir Zelenski: „Vom învinge!”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat luni la declarațiile lui Lavrov în discursul său video, pe care-l postează zilnic de la începerea invaziei. În opinia sa, păstrarea unității naționale este cea mai importantă sarcină pentru ucraineni pentru a câștiga războiul și a deveni membri ai Uniunii Europene.

„Vom apăra ce e al nostru”, a spus Zelenski, marcând și cinci luni de la începutul invaziei neprovocate a Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie.

Ultimele declarații al ministrului rus de externe au fost comentat și la Berlin. Războiul pe care preşedintele rus Vladimir Putin îl duce împotriva Ucrainei este şi „un război împotriva unităţii Europei", a declarat duminică preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, citat de presa germană.

„Nu trebuie să ne lăsăm divizaţi, nu trebuie să lăsăm să fie distrusă marea operă a unei Europe unite pe care noi am început-o într-un mod atât de promiţător", a declarat el într-un discurs la Paderborn.

„Rusia nu se mulţumeşte să repună în discuţie frontierele, ea nu se mulţumeşte să ocupe teritoriile unui stat vecin independent şi suveran, ea merge până la a contesta natura de stat a Ucrainei", a mai declarat Frank-Walter Steinmeier.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Gazprom își va reduce și mai mult livrările prin Nord Stream