Letonia: rușii care merg să voteze la ambasadă pot fi verificați de poliție și la nevoie expulzați

Secție de votare la alegerile prezidențiale rusești din 2018, la Riga.

Autoritățile Letoniei i-au avertizat pe rușii care vor merge să voteze la ambasada din Riga la alegerile prezidențiale ruse din 15-17 martie că vor fi supuși unor controale ale actelor de identitate de către poliția letonă, iar la nevoie pot fi deportați.

Potrivit Agenției France Presse, șeful poliției letone, Armands Ruks, a declarat luni la televiziunea TV3 Latvija că pe străzile din preajma ambasadei se vor instala puncte mobile de control „pentru a verifica dacă cetățenii ruși respectivi au în regulă actele de reședință în Letonia”.

Ruks a mai spus că poliția va veghea ca „weekendul electoral” să nu devină prilejul glorificării agresiunii rusești împotriva Ucrainei și a crimelor de război comise de soldații ruși acolo.

Șeful poliției letone a mai avertizat că autoritățile țării sale „nu exclud posibilitatea de a recurge la expulzări imediate” dacă alegătorii ruși nu vor avea permisele de ședere în regulă.

În replică, ambasada rusă a dat la 12 martie un comunicat de presă în care acuză Letonia nu doar că descurajează participarea la vot, dar că ar pune la cale chiar violențe, mobilizând „bătăuși” care să atace alegătorii.

Reguli mai stricte, după invazie

Letonia, unde unul din trei cetățeni este rus, a adoptat după invazia rusă din Ucraina cerințe și mai stricte pentru rușii care vor să locuiască pe teritoriul ei.

La 15 februarie, în urma unei contestări a noii legislații, Curtea Constituțională a decis că rușii din Letonia sunt obligați să susțină un examen la limba letonă și să prezinte autorităților sursele de venit, dacă vor să obțină un permis de ședere în această țară baltică. Dacă nu, riscă să fie expulzați.

Președintele Curții Constituționale, Aldis Laviņš, a spus că revizuirea permiselor de ședere a cetățenilor ruși este o acțiune întemeiată a autorităților letone, care doresc să se asigure că nu există vreo amenințare la adresa securității statului.

Autoritățile electorale ruse s-au plâns de mai multe ori în ultima vreme că statele occidentale, numite de Moscova „ostile”, încearcă să împiedice rușii să participe la alegerile din 15-17 martie, care urmează să fie câștigate aproape sigur de președintele în exercițiu, Vladimir Putin.

Your browser doesn’t support HTML5

Președinta Parlamentului European: Nu vom recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale din Rusia

Rușii urmează să voteze în weekendul următor și în R. Moldova. Chișinăul a permis, în acord cu dreptul internațional, ca alegerile să se țină la ambasadă, dar a protestat împotriva intenției Moscovei de a deschide secții de votare în regiunea separatistă transnistreană.