Linkuri accesibilitate

Rusia nu va renunța la decizia de a deschide șase secții de votare în Transnistria, sugerează ambasadorul rus de la Chișinău


Ambasadorul Federației Ruse în Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul de Externe după ce Moscova a decis să deschidă secții de votare în stânga Nistrului pentru alegerile prezidențiale din 15-17 martie.
Ambasadorul Federației Ruse în Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul de Externe după ce Moscova a decis să deschidă secții de votare în stânga Nistrului pentru alegerile prezidențiale din 15-17 martie.

Ministerul de Externe i-a exprimat ambasadorului rus, Oleg Vasnețov, „protestul” Chișinăului în legătură cu deschiderea a șase secții de votare în regiunea transnistreană. Diplomatul a spus că Rusia nu va renunța la această decizie și că acuzațiile autorităților moldovene sunt „nefondate”.

Ministerul de Externe susține că, deschizând aceste secții de votare fără acordul Chișinăului, Federația Rusă sfidează normele și principiile dreptului internațional și subminează suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova. Autoritățile mai spun că vor continua să evalueze situația și vor reveni cu alte reacții.

La ieșirea de la minister, ambasadorul Federației Ruse în R. Moldova, Oleg Vasnețov, a declarat că sarcina misiunii diplomatice este să apere interesele cetățenilor ruși din R. Moldova, inclusiv celor circa 250.000 din Transnistria, unii dintre care ar fi solicitat să le fie asigurat dreptul la vot.

Potrivit lui, decizia de a deschide secții de votare în regiunea transnistreană a fost luată de Comisia Electorală Centrală din Rusia și de Ministerul rus de Externe, împreună cu administrația de facto de la Tiraspol.

„Vor fi deschise câteva secții de votare. Bineînțeles, nu la fel de multe ca în anii precedenți, dar îi îndemn pe toți cetățenii ruși să meargă la vot pe 17 martie”, a spus Vasnețov, confirmând că Rusia nu-și va revizui decizia.

Europa Liberă l-a întrebat dacă ambasada va transmite buletinele de vot de la Chișinău sau dacă acestea vor fi tipărite în stânga Nistrului, însă diplomatul rus nu a vrut să răspundă la această întrebare.

Autoritățile de la Chișinău vor fi „vigilente”

În timp ce ambasadorul era convocat la minister, vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman, a spus într-un interviu la Europa Liberă că autoritățile constituționale vor face „tot posibilul ca pe teritoriul Republicii Moldova să se respecte legea, democrația și procesele electorale corecte”.

Gherman nu a răspuns ce vor face exact autoritățile de la Chișinău, dar a adăugat că acestea vor fi „foarte vigilente” și vor monitoriza îndeaproape situația. Ea a reamintit că alte dăți când în regiunea transnistreană aveau loc alegeri rusești „erau cozi de kilometri și se vedea clar că oamenii erau aduși organizat și era evident că numai nu un proces democratic avea loc”.

Anterior, Guvernul moldovean a permis să fie deschisă o singură secție de votare pe teritoriul Republicii Moldova - la Ambasada rusă de la Chișinău. Ministrul de Externe, Mihai Popșoi, a declarat atunci că deschiderea unor secții în regiunea separatistă transnistreană este „inacceptabilă”.

La precedentele prezidențiale din Rusia, din 2018, transnistrenii cu pașapoarte rusești au avut la dispoziție 24 de secții. La votare au participat aproape 74.000 de persoane, dintre care peste 96% l-au ales pe Vladimir Putin.

Iar la alegerile pentru Duma de Stat, din 2021, în R. Moldova au fost 30 de secții de votare - trei la Chișinău și 27 în stânga Nistrului.

Alegerile prezidențiale din Rusia au loc în perioada 15 - 17 martie. Observatorii se așteaptă la un rezultat net în favoarea lui Vladimir Putin, în condițiile în care administrația de la Kremlin controlează desfășurarea alegerilor, în competiție nu există contracandidați autentici, iar opoziția politică din Rusia este supusă represiunilor.

XS
SM
MD
LG