Nantoi a vorbit Europei Libere într-un nou episod din podcastul „Pe Agendă”, la o săptămână de la evenimentul din 28 februarie de la Tiraspol descris de autoritățile transnistrene drept un „congres al deputaților poporului” din stânga Nistrului. Atunci, conducerea regiunii secesioniste transnistrene a cerut Moscovei să ia măsuri „pentru protejarea Transnistriei” și a acuzat Chișinăul de presiuni care echivalează cu un „război economic”.
Ministerul rus de Externe a spus că cererea transnistreană va fi examinată de „instituțiile abilitate” ale Rusiei, în primul rând de Duma de Stat.
Adept al unei politici mai aspre față de administrația transnistreană, dar și față de Rusia, deputatul Nantoi crede că reuniunea de la Tiraspol a fost „regizată” de Kremlin. Faptul că, la o săptămână de atunci, Moscova nu a dat vreun răspuns solicitării transnistrene, nu înseamnă pentru Nantoi că răspunsul nu va urma.
Politician și expert în problema transnistreană, el se așteaptă că declarația adoptată de aleșii locali din regiunea secesionistă va servi drept bază pentru viitoare „atacuri” mediatice ale Rusiei în campania pentru alegerile prezidențiale moldovene și pentru posibilul referendum privind integrarea europeană a R. Moldova, de la sfârșitul anului.
Obiectul principal al ultimelor critici ale liderilor transnistreni împotriva Chișinăului este decizia prin care guvernul moldovean a extins, de la 1 ianuarie, legislația vamală moldoveană asupra agenților economici din stânga Nistrului. Aceștia sunt obligați acum să plătească taxe de export la fel ca exportatorii de pe malul drept al Nistrului.
Chișinăul spune că măsura are scopul să reintegreze economic malurile Nistrului așa încât ambele să beneficieze de avantajele apropierii de Uniunea Europeană. Cea mai mare parte a exporturilor care provin din regiunea transnistreană au ca destinație UE.
Deputatul Nantoi crede că guvernul propriului său partid, PAS, putea face mai mult pentru reintegrarea regiuni transnistrene. Dar „ne-am temut să nu agravăm situația, să nu provocăm, să nu destabilizăm” lucrurile în regiunea secesionistă, pe fundalul războiului purtat de Rusia contra Ucrainei.
Alte teme abordate în discuția cu Oazu Nantoi:
- Există la Chișinău un plan realist de reintegrare a regiunii transnistrene?
- În ce măsură riposta ucraineană dată Rusiei creează un context care permite autorităților de la Chișinău să adopte o poziție mai aspră față de regimul din stânga Nistrului?
- Situația de pe front în Ucraina oferă motive de optimism sau de pesimism în legătură cu o soluție pașnică apropiată pentru conflictul transnistrean?
- De ce și-au întețit demnitarii de la Moscova retorica față de R. Moldova, chiar dacă nu au dat un răspuns tranșant și rapid solicitării de protecție din partea autoproclamatei republici transnistrene?